14.8 C
Jajce
Subota, 21 svibnja, 2022
BiH

Sadiq Khan ponovo izabran za gradonačelnika Londona

Sadiq Khan ponovo je izabran za gradonačelnika Londona, u borbi koja je bila neizvjesnija nego što se očekivalo, što predstavlja podstrek opozicionoj Laburističkoj stranci nakon serije razočaravajućih rezultata na lokalnim izborima održanim u četvrtak.

Khan, koji je 2016. postao prvi musliman na čelu jedne zapadne prijestolnice, dobio je 55,2 posto glasova, dok je kandidat Konzervativne partije Shaun Bailey završio sa 44,8 posto.

Odziv je bio svega 42 posto, niži nego 2016.

“Duboko sam ponizan povjerenjem koje su mi Londončani ukazali da nastavim voditi najveći grad na zemlji”, rekao je Khan, koji je svoju kampanju temeljio na stvaranju novih radnih mjesta i jačanju londonske turističke ekonomije, prenosi Reuters.

Khan je izgradio ime boreći se protiv Brexita i kritizirajući prethodne konzervativne premijere, uključujući i njegovog prethodnika na mjestu gradonačelnika Borisa Johnsona, kao i sukobom sa bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, kojeg je kritizirao zbog kontroverzne zabrane putovanja u SAD za pojedine muslimanske države.

Dok je Johnson ostvario uspjeh u drugim dijelovima Engleske, Laburistička stranka je postala dominantna u Londonu.

BHRT

The post Sadiq Khan ponovo izabran za gradonačelnika Londona appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

lidža bila centar regiona i Evrope u borilačkim sportovima

Jajce Online

Nurmagomedov otvara lanac restorana brze hrane

Jajce Online

BiH će ovim tempom vrlo brzo nestati!

Jajce Online