Connect with us

Jajce Online

Sajam knjige u Banjaluci otvara vrata

Jajce Online

Published

on

Dvadeset četvrto izdanje Međunarodnog sajma knjige u organizaciji “Glasa Srpske” večeras, sa početkom u 18 časova, u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci prigodnom besjedom otvoriće književnik Vule Žurić. Otvaranje će direktno prenositi Radio-televizije Republike Srpske, a radno vrijeme sajma do 16. septembra biće svaki dan od 10 do 20 časova.

Banjalučkoj čitalačkoj publici predstaviće se izdavači: “Vulkan”, “Dereta”, “Kairos”, “Laguna”, “Kreativni centar”, “Globosino”, “Buk” “Partenon”, JRJ Udruženje izdavača, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Beograd.

Posjetioci će takođe imati priliku da pogledaju ili pazare i izdanja Udruženja književnika Republike Srpske, Udruženja izdavača Republike Srpske, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, “Pčelice”, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Andrićevog instituta iz Višegrada, “Nostalgije”, Zajednice izdavača u BiH, Naklade “Begen”, “Nove knjige” i “Obodskog slova”.

Na sajmu će i ove godine biti dodijeljene, sada već tradicionalne, nagrade nazvane po srpskim srednjevjekovnim manastirima. Nagrada “Moštanica” biće dodijeljena za izdavački poduhvat godine, nagrada “Liplje” za savremenu književnost, nagrada “Gomionica” za najbolju knjigu za djecu, te nagrada “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti. Tu je i nagrada “Gutenberg” koju dodjeljuje Udruženje grafičara Republike Srpske za grafički najbolje proizvedenu knjigu.  Proglašenje dobitnika nagrada biće upriličeno u petak sa početkom u 12 časova, a o dobitnicima odlučivaće žiri u sastavu: Ranko Risojević, Mijana Kuburić-Macura i Igor Stamenović. Na sajmu će biti održan i veliki broj promocija, a književnik Vule Žurić već nakon otvaranja, večeras u 19 časova, predstaviće roman “Forenzika Itake”. Žurić će i sutra u istom terminu učestvovati u panel-diskusiji “Izazovi savremene klnjiževnosti”, koju organizuje Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, a u kojoj učestvuju još i Tanja Stupar-Trifunović, Igor Simanović i Berislav Blagojević. Od sutrašnjih promocija izdvajamo još i promociju knjige “Stanovništvo Republike Srpske” autora Draška Marinkovića i Aleksandra Majića, koja će biti upriličena na štandu Banjalučkog univerziteta sa početkom u 19 časova.

Već četvrtu godinu zaredom u okviru Sajma knjige, a u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske biće održani Međunarodni književni susreti, a neki od ovogodišnjih učesnika su Kolja Mićević, Sergej Glovjuk, Đorđo Lingvaglosa, Duška Vrhovac, Atila Jas, Zoran Perišić.

Svečano otvaranje Književnih susreta najavljeno je za petak uveče u Vijećnici Banskog dvora, dok će se učesnici na Sajmu knjige predstaviti u subotu.

 

 

(nezavisne)

Objava Sajam knjige u Banjaluci otvara vrata pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.