Connect with us

BiH

Sajam u Tešnju okupio preko 200 domaćih i stranih privrednika

Avatar

Published

onPresijecanjem vrpce pred mnogobrojnom delegacijom političkog i ekonomskog kora, danas je svečano je otvoren 13. Sajam privrede Tešnju 2017. godine.
Izložbeni prostor Sajma je smješten na 4.000 m2 zatvorenog prostora i 10.000 m2 otvorenog prostora.
Ove godine najavljen je rekordan broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja.
Ceremoniji otvorenja prisustvovali su Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, Ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann, Doris Pack dugogodišnja parlamentarka u Evropskom parlamentu i Predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu, Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Predsjednik Privredne komore FBiH, Marko Šantić, Marinko Čavara, Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i mnogi drugi predstavnici vlasti.
Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, kazao je kako se danas u Tešnju, gradu uspješnih i poduzetnih ljudi, okupilo preko 200 domaćih i stranih privrednih subjekata koji su objedinjeni u jednom cilju, a to je jačanje privrede i privrednih kapaciteta BiH.
Kazao je i kako privrednici najbolje znaju šta je sinergija djelovanja. “To potvrđuje i ovogodišnji partner Sajma Njemačka koja nam daje dodatni podstrek da jačamo postojeće poslovne veze između Njemačkih i BiH kompanija, a ujedno predstavlja i priznanje za uspješan rad naših privrednih subjekata”, kazao je Jabandžić.
Istakao je još da grad Tešanj je zahvaljujući privrednicima postao prepoznatljiva lokacija ne samo za domaće već i za strane investicije.
Širenje pozitivne priče o BiH je jedan od ciljeva sajma. Svake godine organizatori pokušavaju sajam obogatiti novim i zanimljivim sadržajima kako za izlagače tako i za posjetitelje.
Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj u svom obraćanju kazao je da je sajam prezentacija ekonomskih potencijala, festival poduzetništva i velika prilika da se skrene pažnja na ekonomiju, privređivanje i proizvodnju.
“Sajam doživljavamo kao svojevrsnu svečanost u kojoj odajemo počast radu i poduzetništvu, a toga nam u BiH svakako nedostaje. Posebno se želim zahvaliti Ambasadi Njemačke koja je prihvatila naš poziv da bude partner sajma, premda se se sa prostora Općine Tešanj u Nejmački godišnje izveze preko 120 miliona KM robe, za građane Tešnja ovo partnerstvo je više od saradnje, to je velika čast i prizanje”, kazao je Huskić.
Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann ponosna je, kaže, što su partneri manifestacije koja će biti održana u Tešnju koji važi za ekonomski jaku i prosperitetnu sredinu.
Njemačka će na sajmu u Tešnju predstaviti svoju privredu, ali i druge grane.
Drugi dan sajma planirano je održavanje Skupštine Gospodarske komore Federacije BiH, koja je ujedno i partner Sajma. Marko Šantić predsjednik komore kazao je da je  Sporazum o saradnji koji imaju sa Biznis centrom Jelah jedna značajna poveznica između privrednika, karakterizira ga velika saradnja i obastrana korist.
“Taj naš partnerski odnos dokazuje i to da će naša komora sutra održati svoju generalnu Skupštinu drugog sajamskog dana”, kazao je Šantić.
Sajam će u naredna u tri dana ima čitav niz pratećih sadržaja od zanimljivih i aktuelnih panelia, prezentacija ali i predstavljanja kompanija, udruženja i projekata. Drugi dan sajma planirano je održavanje Skupštine Gospodarske komore Federacije BiH, koja je ujedno i partner Sajma.
Sajam se održava u periodu od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu a ulaz u sajam je slobodan.
 
 
(akta.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement