Connect with us

BiH

Samo u BiH: Ugostitelji opijali, omamljivali i zavodili goste, a …

Jajce Press

Published

on


Tužiteljstvo Brčko distrikta je podiglo, a Osnovni sud potvrdio, optužnicu protiv dvoje ugostitelja iz Gornjeg Rahića kod Brčkog zbog sumnje da su u ugostiteljskom objektu ‘Kaskada’ na štetu gostiju izvršili seriju teških krađa.

Zijadu Karaliću (42) i Lidiji Dimković (36)  brčansko Tužiteljstvo stavlja na teret da su od marta do augusta tekuće godine od većeg broja gostiju na naročito drzak način oduzimali novac i druge dragocjenosti u vrijednosti od oko 30 000 maraka.

Optužnicom podignutom pred Osnovnim sudom Distrikta Karalić i Dimković optuženi su da su s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi od gostiju, za koje su znali da imaju veću količinu gotovog novca, taj novac otuđivali koristeći pogodne prilike u koje su ih dovodili.

Tužiteljstvo je uz optužnicu sudu dostavilo dokaze da je u svim slučajevima kod oštećenih prethodno izazvana omamljenost i bespomoćnost istovremenom upotrebom alkohola i tableta opojnog dejstva, kakve su i pronađene u pretresu kod optuženog Karalića.

Prema navodima optužnice, njih dvoje su u pića koja su konzumirali gosti stavljali medikament Klozapin, antipsihotik koji se koristi za liječenje specifičnih mentalnih poremećaja, a potom iskorištavali njihovo stanje smanjene svijesti.

U  jednom broju slučajeva, za koje se optuženi zajedno terete, u pomoć je pozivana i D.Ž. kako bi prethodno zavodila goste, dok u piće ne bude ubačen Klozapin, navodi se u optužnici.

Zasebnim točkama tog tužiteljskog akta Karaliću se stavlja na teret da je sam, nakon upotrebe ovog antipsihotika na istovjetan način, izvršio dvije teške krađe kojima je pribavljena imovinska korist od blizu 12.000 maraka.

On se tako tereti da je u augustu od A.A. otuđio novčanik sa 4.610 američkih dolara, pet debitnih kartica, ručni sat i dva mobilna telefona, oštetivši vlasnika za oko 11.420 maraka. Prethodno je sredinom maja mobitel vrijednosti od oko 500 maraka na istovjetan način otuđen omamljenom F.M.

Po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta, sadržanom u potvrđenoj optužnici, Karaliću je produžen pritvor u kojem se, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, nalazi od 23. augusta kada je uhićen i sproveden pred tužitelja.

Radiosarajevo.ba

Feed: Senzor24.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement