Connect with us

BiH

“Samo u regiji vozila političara imaju prednost nad Hitnom”

Jajce Online

Published

onUkidanje privilegije da vozila političara imaju prvenstvo prolaza u odnosu na hitnu službu je human potez, ali i praksa u zemljama članicama Evropske unije, kazao je Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji je bio gost Novog dana.
Za srijedu je zakazana 46. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na dnevnom redu je i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.
Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini propisano je da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionere različitih nivoa vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila.
Arnaut je podsjetio da je u februaru predložio da se ukinu privilegije da vozila pod pratnjom imaju prednost nad vozilima hitne pomoći i drugih hitnih službi. Kako je rekao, ukoliko Predstavnički dom usvoji prijedlog onda dolazi druga, amandmanska faza.
“Da nije bilo opstrukcija moglo je do sada biti gotovo sve. Brojne opstrukcije su vršene kako bi se ta privilegija zadržala, a radi se o humanom potezu da se vozilima hitne pomoći omogući pravo prvenstva”, istakao je zastupnik.
“Brojni izgovori su nalaženi kako bi se opravdala ova privilegija za političare poput da je to praksa u regiji, međutim, u zemljama članica Evropske unije praksa je potpuno suprotna”, otkrio je Arnaut.
Dom naroda će danas odlučivati o prijedlogu odgode zabrane uzgoja krznašica do 2028. godine, a Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine je određeno da zabrana treba stupiti na snagu 2018. godine. Gost Novog dana je kazao da je nelogično da ovaj, kako je kazao, nehumani zakon prođe po hitnom postupku, a da se odugovlači sa ukidanjem privilegija za vozila političara.
Od početka godine usvojena su samo dva zakona u Parlamentu BiH, a krivac za to je indolentan i nesposoban odnos onoga ko vodi Vijeće ministara BiH, poručio je Arnaut.
“Bilo je dosta situacija kada od Vijeća ministara nismo imali niti jedan zakon. Vijeće ministara BiH je doživjelo debakl na pitanju Zakona o akcizama. VM je imao neuvjerljive argument zašto bi se trabao usvojiti ovaj zakon i umjesto da dobijem argumente od njih, argumente sam dobijao od ekonomskih stručnjaka”, kazao je zastupnik, te je dodao:
“Priča u vezi akciza traje od juna prošle godine. Četiri pokušaja usvajanja zakona u godinu dana nisu urodila plodom. Čujem da će biti peti pokušaj, ali ne znam na koje glasove Vijeće ministara računa. Nadam se da nije došlo do trgovine sa pojedinim poslanicim što ne bi bilo prihvatljivo”.
 
 
 
(N1)


The post “Samo u regiji vozila političara imaju prednost nad Hitnom” appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement