Connect with us

BiH

Saopćenje za javnost – neformalne grupe građana ‘Bolja škola’ iz Jajca

Avatar

Published

onpiše Josipa Bogić ispred “Bolje škole”
-U velikoj sali Općine Jajce 16. svibnja/maja 2017. godine predstavnici neformalne grupe građana “Bolja škola” imali su priliku iznijeti svoj Nacrt prijedloga za uvođenje eksperimentalnog plana i programa u Srednjoj strukovnoj školi “Jajce” pred općinskim načelnikom, gospodinom Edinom Hozanom, novoizabranim općinskim vijećnicima, te okupljenim građanima Jajca.
Predstavnici “Bolje škole” su naime, nakon što su dovršili ovaj nacrt, isti poslali na nekoliko adresa (Srednja strukovna škola “Jajce”, Ministarstvo obrazovanja SBK /KSB) te na adresu općinskog načelnika. Gospodin Hozan je, nakon što je analizirao sadržaj, omogućio predstavnicima “Bolje škole” da isti predstave pred općinskim vijećnicima.
Na spomenutom sastanku okupljenima se prvi obratio gospodin Hozan rekavši kako “uz neke manjkavosti” ovaj nacrt nudi dobro rješenje trenutne situacije u našim srednjim školama. Predstavnici “Bolje škole” su također imali priliku predstaviti ključne korake koje ovaj nacrt podrazumijeva. Općinski vijećnici iz reda SDA i SBB uglavnom su podržali ovu inicijativu “Bolje škole” osvrnuvši se međutim i na to da se njihovi dugogodišnji zahtjevi slažu s njom.

Ovi zahtjevi su godinama ignorirani te su na kraju i doveli do osnivanja nove, treće srednje škole u Jajcu. Predsjednik HDZ-a Jajce, gospodin Ivo Šimunović, govorio je o tome kako je ovaj nacrt neustavan, nezakonit, nelegitiman i kako na kraju smišljeno vodi “segregaciji učenika Hrvata te otimanju hrvatskih škola u Jajcu”. Isti stav su iskazali i općinski vijećnici iz kolacije “Za bolje sutra Jajcu”.
Predstavnici “Bolje škole” smatraju ovu tvrdnju o mogućoj ugroženosti učenika Hrvata neopravdanom jer ovaj nacrt (dostupan je svima i možete se uvjeriti) ne ugrožava ničija prava, već vodi do IZJEDNAČENJA prava svih učenika. To znači da se za učenike Hrvate ništa ne mijenja(biraju i dalje hrvatski jezik, RKT vjeronauk i druge predmete iz nacionalne skupine), ali da se isto pravo daje i učenicima Bošnjacima(a inkluzivnim pristupom i drugima).
Učenici bi mogli birati izgled svjedodžbe, a ne da im je on nametnut. Ovo bi moglo biti prihvatljivo, realno ostvarivo i PRAVEDNO rješenje i potrebno je samo malo političke volje. Trajno rješenje problema podrazumijeva korjenite reforme obrazovnog sustava koje bi bile usmjerene na jedinstven nastavni plan i program zasnovan na ishodima učenja.
“Bolja škola” se, nažalost, našla “između dvije vatre” te se i na ovaj način želi ograditi od povezivanja s bilo kojom političkom opcijom. Važno je napomenuti da su svi članovi ove grupe izravno uključeni u nastavni proces i ova pitanja smatraju ključnim pitanjima za budućnost BiH.
Također pozivaju sve sugrađane da ovaj problem prepoznaju kao vrlo značajan za cijelu zajednicu, stoji u saopćenju neformalne grupe građana ‘Bolja škola’ iz Jajca.
 
“Bolja škola” pokrenula je peticiju za usvajanje nacrta prijedloga za uvođenje eksperimentalnog plana i programa u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu čime bi zakonski izbjegli segregaciju u ovoj školi.
Naime, prema članku 37. Zakona o srednjem školstvu Srednjobosanskog kantona, radi utvrđivanja novih oblika i sadržaja rada, Ministarstvo može jednu ili više škola proglasiti eksperimentalnom ili osnovati eksperimentalnu srednju školu.
 
Peticiju možete potpisati ovdje
 
 
(Jajce Online)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement