Connect with us

BiH

Sarajevo danas među 15 najzagađenijih gradova svijeta

Avatar

Published

on

Sarajevo danas među 15 najzagađenijih gradova svijeta

BiH

Epizoda upozorenje

Kvalitet zraka a bh. prijestonici ocijenjen je kao “nezdrav za senzitivne grupe”

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo danas je među 15 najzagađenijih gradova svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema mjerenjima stanice Air Visual, Sarajevo je danas na 15. mjestu svjetske liste najzagađenijih gradova svijeta, a kvalitet zraka a bh. prijestonici ocijenjen je kao “nezdrav za senzitivne grupe”.

Na vrhu liste nalazi se Canberra (Australija) čiji AQI iznosi 406, a ovaj grad prate Ulaanbaatar (Mongolija), Shenyang (Kina), Dhaka (Banglades) te Kathmandu (Nepal).

Sarajevo je na 15. mjestu s indeksom kvalitete zraka 107. Osim Sarajeva, na listi 15 najzagađenijih gradova iz Europe se još nalazi i njemački grad Munchen, s indeksom kvalitete zraka 113.

Proglašena epizoda Upozorenje

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 80. vanrednoj sjednici donijela Odluku i proglasila epizodu “Upozorenje” u svim zonama Kantona u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, zbog dodatnog pogoršanja kvaliteta zraka.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku za protekli dan na stanicama Otoka i Ilijaš bilježe prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti za PM10 predviđenih za proglašenje epizode “Upozorenje” (150µg/m3). Također na stanici Ilijaš je zabilježeno prekoračenje dnevne granične vrijednosti za sumpor-dioksid.

“Uzimajući u obzir činjenicu da se u narednih 48 sati očekuje stabilno vrijeme, sa slabim vjetrom i bez padavina, te pogoršanje s aspekta kvaliteta zraka, Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša proglasila epizodu ‘Upozorenje’ za sve zone u Kantonu Sarajevo koje podliježu primjeni Plana interventnih mjera”, navodi se u saopštenju Vlade.

Također, iz Vlade podsjećaju da su na snazi i mjere iz epizode “Pripravnost”.

Ponovno je upozoreno stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, te im je naglašeno da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. Pozvano je i da u slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja može prijaviti na eko-telefon 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite na broj 121.

Još jednom je ponovljen i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila, posebno zbog činjenice da je i danas na snazi besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza, što je omogućila Vlade KS svojom odlukom donesenom uoči novogodišnjih praznika.

Fokus.ba

Objava Sarajevo danas među 15 najzagađenijih gradova svijeta pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement