18.1 C
Jajce
Utorak, 28 rujna, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Sarajevo dio Evropske sedmice mobilnosti

Zajedno sa ovogodišnjim partnerima Gradom Sarajevo, EU Info centrom, Udruženjem inžinjera, Nextbike, Bee Bee, Giro di Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo učestvuje u organizaciji Evropske sedmice mobilnosti, s ciljem isticanja pozitivnih primjera mobilnosti, kako bi oni uticali na sve građane da svojim djelovanjem unapređuju mobilnost.

Niz je aktivnosti sa kojima ovo resorno ministarstvo učestvuje u ovom značajnom projektu.

U toku Evropske sedmice mobilnosti, Ministarstvo saobraćaja KS će svim građanima omogućiti besplatan prevoz novouspostavljenom željezničkom linijom na relaciji Sarajevo – Pazarić. Besplatan prevoz vozom građani će imati od 16. do 21. septembra ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

Prevoz putnika željeznicom je od vitalnog interesa sa svim svojim prednostima u odnosu na ostale vidove transporta: masovan prevoz, bezbjednost, rasterećenje saobraćajnica, korištenje domaćeg energenta za prevoz i na kraju, nimalo zanemarljiv aspekt, ekologije i buke.

Iz ministarstva najavljuju da će 21. septembra na Vilsonovom šetalištu biti organizovano takmičenje djece u poznavanju saobraćajnih propisa i vještini vožnje bicikala na poligonu. Ova aktivnost ima za cilj učenje o održivoj mobilnosti, sigurnosti u saobraćaju, a za najuspješnije učesnike obezbijeđene su i vrijedne nagrade.

U vrijeme održavanja manifestacije Vilsonovo šetalište će biti zatvoreno za motorna vozila i bit će pretvoreno u pješačku zonu.

“Uporedo sa ovim aktivnostima Ministarstvo saobraćaja kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta i razvoja javnog prevoza, potpisivanjem ugovora o nabavci novih trolejbusa i tramvaja, rekonstrukcijom tramvajske pruge, a sve s ciljem da građanima omogući javni prevoz koji će poboljšati ukupni standard života i uticati na poboljšanje urbane mobilnosti u kantonu. Svi zajedno, zaista, možemo poboljšati kvalitet života u Sarajevu i zato: ‘Krećimo se održivo!’ i ‘Ostanimo zdravi!’“, kazao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, naglašavajući slogane ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti, koja će trajati od 16. do 21. septembra.

BHRT

The post Sarajevo dio Evropske sedmice mobilnosti appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Štab civilne zaštite KS omogućio zasjedanja državnim i federalnim parlamentima

Jajce Online

Potresne priče iz kolektivnog centra u Goraždu: Nemaju novca za hranu,…

Jajce Online

Bivši premijer Grčke Papandreou za Klix.ba: Balkan nije imao vremena z…

Jajce Online