Connect with us

Jajce Online

Sarajlija Harun Mehmedinović iz Kana: Moja saradnja s Leonardom Dikapr…

Avatar

Published

onItekako je veliki uspjeh kada se nečije ime nađe pored imena slavnog Leonarda Dikaprija (DiCaprio). A ime Sarajlije Haruna Mehmedinovića, sina poznatog pisca Semezdina Mehmedinovića, odjeknulo je posljednjih dana kako u bh. tako i u evropskim medijima.
Globalne promjene
Dokumentarac „Ice on Fire“ premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu, a izvršni producent i narator je Dikaprio, dok je Mehmedinović koproducent i direktor fotografije. Režiju potpisuje Leila Koners (Conners).
Mehmedinović je ekskluzivno za „Dnevni avaz“ iz Kana govorio o filmu koji se bavi klimatskim promjenama te saradnji s holivudskim glumcem. Poznato je da je Dikaprio veliki zagovornik poboljšanja klime radi očuvanja života te da je ovo jedan u nizu projekata kojim glumac želi javnosti otvoriti oči.
– Premijera je super prošla. Imali smo punu salu, aplauz je trajao pet minuta, što je itekako dobar znak. Jer u Kanu, ako joj se nešto ne svidi, publika ode usred prikazivanja. To je bilo veoma pozitivno – govori nam Mehmedinović.
Dodaje da u Kanu vlada pozitivna atmosfera te da je primarni razlog zašto su on i ekipa tamo taj da se digne prisutnost dokumentarca u medijima kako bi se što više gledao kada bude prikazan na HBO, čiji je producent zajedno s kućama „Appaian Way“ i „Tree Media Group“.
– Ovo je Dikapriov treći dugometražni film koji radi o toj temi. Ovaj je možda najmračniji do sada, ali je i pozitivniji jer prvi put imamo dovoljno dokaza i tehnologiju kojom možemo, zapravo, potpuno da preokrenemo sve što se dešava u globalnim promjenama. Naravno, to bi mnogo koštalo i bit će komplicirano, ali je moguće. Ranije sam radio kao producent i reditelj, ali ovo je prvi put da sam koproducent na de facto holivudskog filma – kaže Mehmedinović.
Ističe da je Dikaprio pronašao novac za snimanje dokumentarca, a potom je bio dio postprodukcije.
– Kao snimatelj nisam nužno radio s njim, ali njegov glas je važan za to kako će se film emitirati, a on je primarno djelovao s postprodukcijskim timom. Naravno da sam ga upoznao, ali nije bio neko ko je bio na samim snimanjima jer smo išli na Sjeverni pol i mnoga ekstremna mjesta – kazao nam je Mehmedinović.
 Negativne stvari
Dio filma je sniman i u Hrvatskoj te Mehmedinović govori da će ga pokušati prikazati i na Balkanu.
– Svaki put kada neko iz Bosne postigne neki uspjeh, to je dobra stvar. Tokom mnogo godina bile su samo negativne stvari iz regije. Ako ovo ima dobar odjek na Balkan i BiH, to je super – kaže Mehmedinović.
 Svjetski mediji
Harun Mehmedinović već dugo živi u Los Anđelesu te je sarađivao s brojnim svjetskim medijskim kompanijama kao što su “Washington Post”, “The Boston Globe”, “Vogue Italia”, “National Geographic”, “The Rolling Stone”, “The New York Times”, “LA Times”…
Kaže kako je tehnička industrija zasnovana na “freelancerima”, te da po potrebi i ako si prava osoba, radiš na određenom projektu.
 Otac je sretan da sam preživio
S obzirom na to da je sin istaknutog bh. pisca, pitali smo ga šta mu on kaže na sve to.
– Otac se primarno mnogo brinuo za mene jer je dio snimanja bio na ekstremnim lokacijama gdje riskiraš život. A svidio mu se i film. Najviše sam zadovoljan time da sam preživio – zaključuje Mehmedinović.
 
 
(avaz)
Objava Sarajlija Harun Mehmedinović iz Kana: Moja saradnja s Leonardom Dikapriom pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement