7.7 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
Bild.baSa Web-a

Sarrazin rekao Lendi i Stojanoviću da se dogovore oko formiranja nove Vlade FBiH

Specijalni predstavnik njemačke vlade za zapadni Balkan Manuel Sarrazin danas je u zgradi Delegacije Europske unije u BiH razgovarao o formiranju vlasti na federalnoj razini s potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem.Oni su na sastanku Sarrazina upoznali o svojim viđenjima kako bi se trebala formirati Federalna vlada, pri čemu je bilo jasno da se radi o različitim stavovima.Nakon sastanka, Lendo je izjavio da je Sarrazinu iznio svoj stav, te ponovio da bez SDA ne vidi formiranje nove Vlade FBiH.

– Nastojao sam biti realan i optimističan. Sarrazin je došao da nam pomogne i siguran sam da će nam pomoći. On nas je saslušao i pokušao prenijeti pozitivna iskustva iz Njemačke i to je nešto što je dobro. Predložio nam je da se dogovorimo i zato imamo 28 dana i vjerojatno ćemo 28. dan imati neka rješenja. Tri političke stranke, SDA, SDP BiH i HDZ BiH kao nositelji ovih procesa, trebaju iznaći rješenja – rekao je Lendo.Kaže da SDA i Demokratska fronta kao pobjednici ovogodišnjih Općih izbora trebaju biti dio Vlade, koju treba imenovati predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH.– Ne možemo blokirati, dvoje hoće jedan neće. Moramo iznaći rješenje i oni moraju to tako shvatiti da bez SDA i DF u ovim okolnostima kakvi jesu ustavni i zakonski ne može doći do rješenja. Nikako da shvate da su stranke SDA i DF pobjednici ovih izbora i trebaju sudjelovati u kreiranju Vlade – istakao je Lendo.Iako su stranke Osmorke s HDZ-om dogovorile podjelu resora Lendo ističe da do sada ništa nije dogovoreno niti predloženo.– Koalicija koja ima natpolovičnu većinu ima svoj program i raspodijeljene resore i mislim da će to vrlo brzo biti i predloženo – kazao je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.Na današnjem sastanku upoznao je Sarrazina o problemima koji trenutno postoje u procesu formiranja vlasti.– Predstavili smo mu situaciju u kojoj smo se našli i iznijeli naše konkretne stavove i potencijalna rješenja onako kako smatramo da bi se trebala razriješiti ova situacija. Problem su naša različita viđenja tko bi trebao formirati Vladu i na kojim principima. Zagovornik sam da to bude koalicija koja ima natpolovičnu većinu u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, dok je Lendo zagovornik da se 13 izaslanika koji su njega izabrali moraju poštovati pod svaku cijenu. U prevedenom značenju, to je jedan sukob našeg Ustava između građanskog i etničkog – poručio je Stojanović nakon sastanka, na kojem je rekao da je prijedlog njegovog rješenja da se poštuje građanska većina.

Bild.ba: Originalni link

Advertisement

Povezane vijesti

Mnogo sunca, toplina i temperature preko 20 stupnjeva u Hercegovini

Bild.ba

Kolona sjećanja: Na čelu povorke uvijek je ovaj čovjek, legenda obrane grada

Bild.ba

Sve veći broj izbjeglica iz Ukrajine pristiže u Hercegovinu. Svi su zbrinuti i pružena im je osnovna humanitarna podrška

Bild.ba