7.5 C
Jajce
Četvrtak, 8 veljače, 2024
Bild.ba Sa Web-a

Sattler: Aerodrom Mostar je još potencijal koji se ne koristi u dovoljnoj mjeri

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BIH, Johann Sattler danas je održao sastanak s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Hercegovačko-neretvanske županije.U izjavi za medije, Sattler je naveo da je ovj tjedan izuzetno važan kada je riječ o procesu proširenja s obzirom na Samit EU i zemalja zapadnog Balkana.- Potkraj tjedna, također, predstoji izuzetno važan sastanak liderstva Europske unije na kojem će biti razgovarano o dodatnim sredstvima financijsko-materijalne podrške i za BiH. Novi program se zove Plan za rast i razvoj u ukupnom iznosu od šest milijardi eura – rekao je Sattler.

Angažman domaćih institucijaMeđutim, kako je dodao, s obzirom na institucionalni ustroj, Europska unija vrlo malo toga može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija.- Danas je upravo o tome bilo govora, o nadležnostima županija i koliko županije mogu doprinijeti u toj ukupnoj slici. Razgovorali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko Bogom danih resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da može biti super županija, posebno kada je riječ o zelenoj energiji. Znam da ovdje ima jedna vjetroelektrana, međutim, potencijala je jako više koji se mogu iskoristiti i za vjetroelektrane i solarne elektrane, ali i turizma – naglasio je Sattler.Kazao je i da je Europska unija najveći investitor u BiH i njen najveći trgovinski partner.- Upravo je u tijeku isplata sredstava iz fondova EU za ugrožena domaćinstva. Dio tih sredstava namijenjen je i za povećanje energetske efikasnosti malim i srednjim preduzećima, ali i domaćinstvima. Gradi se i Koridor 5C koji također ima veliki značaj i u ovoj županiji. Dakle, sve ovo je pokazatelj da za BiH nema plana B – naveo je on.Potencijal aerodromaOsim privrednih potencijala, kako je rekao, ono što je važno za Europsku uniju jeste povezanost, i to ne samo putem Koridora 5C.- Aerodrom Mostar je još potencijal koji se ne koristi u dovoljnoj mjeri. Ako, s jedne strane, pogledate broj posjeta Mostaru i Međugorju, vidjet ćete da potencijali aerodroma nisu ni izbliza iskorišteni. S tim u vezi smo pružili savjet, ali i financijska sredstva za Studiju izvodljivosti. Europska unija nije samo puko tržište, već i unija vrijednosti. Stoga, važno je da BiH ispuni sve obaveze koje dolaze s tim, dakle, da se poštuju ljudska prava i slobode, da se omogući sloboda udruživanja i danas smo dobili uvjeravanja da će se uskoro naći dobar zakon o slobodi okupljanja, a predsjedavajući Skupštine i premijerka županije su me uvjerili da će se ubrzo uspostaviti ured za borbu protiv korupcije u Mostaru, što je izuzetno važno – kazao je Sattler.Osim s predsjedavajućim Skupštine HNŽ, Džaferom Alićem, dopredsjednicima Tomislavom Martinovićem i Vesnom Saradžić te premijerkom HNŽ, Marijom Buhač, Sattler je održao i politički dijalog za skupštinskim zastupnicima i ministrima u Vladi HNŽ.Nakon Mostara, Sattler će sastanak održati i s predstavnicima Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu.

Bild.ba: Originalni link

Povezane vijesti

Prekinuta blokada deponije 'Uborak': Traže hitnu reakciju od vlasti

Bild.ba

Županija Središnja Bosna usvojila najveći proračun ikad, Matišić kaže da je to najbolji proračun otkako postoji ŽSB

Bild.ba

Sramota na hrvatskom otoku: Konobarica snimljena kako vodu iz slavine toči u boce Jane, gost kaže da to prodaju ljudima…

Bild.ba