15.9 C
Jajce
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022
BiH

Sattler za BHRT: Nećemo pristati na dalje nacionalne ili teritorijalne podjele BiH

Šta god da bude ishod do kraja godine, mora biti pozitivan iskorak na evropskom putu, u kontekstu evropskih integracija. Nećemo pristati ni na kakve dalje nacionalne ili teritorijalne podjele ove zemlje, rekao je za “BHT1 uživo” šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler.

[embedded content]

Prema njegovim riječima, korak naprijed na evropskom putu podrazumijeva ne samo izmjenu Izbornog zakona, već se moraju otvoriti i ustavna pitanja.

“Nema provedbe presude Sejdić-Finci, Pudarić i drugih bez toga. Moramo otvoriti Predsjedništvo BiH i mogućnost kandidature za sve u ovoj zemlji. Mi smo opredijeljeni da radimo u tom pravcu”, rekao je Sattler.

Govoreći o aktuelnim pričama o prekrajanjima granica i podjeli zemlje, on smatra da “smo sve to već vidjeli, kroz to smo prošli i ne pomaže nam da se bavimo pravim pitanjima”.

“To je skretanje pažnje i to treba prestati”, rekao je Sattler.

“Nije fer prikazivati ovu zemlju kao najgoru, kako je neki pokušavaju prikazati, nije fer. To je jedna zemlja koja ima nešto kompleksnije uređenje i zna se koji su korijeni toga. To je nešto što je utvrđeno Ustavom i Dejtonskim sporazumom koji je okončao rat, ali to nije kraj, nego temelj koji treba nadograđivati”, naveo je šef Delegacije EU u našoj zemlji.

“Više je pitanja na umu građanima u Bosni i Hercegovini. To je prije svega zdravlje – i dalje smo usred pandemije – i druga stvar je ekonomija. Ljudi su zabrinuti, neki su ostali bez radnih mjesta, bore se da prežive. Mislim da su to dvije osnovne stvari koje su ljudima na umu. Pored toga, tu su i evropske integracije. Ako pitate građane šta oni žele – oni žele standard, da žive kao njihova rodbina u Njemačkoj, u Austriji, Švicarskoj, Francuskoj i drugdje. To je ono što svakako treba biti na umu i domaćim političarima.

Sattler je govorio i o značaju građanskog angažmana, na izborima, ali i mimo njih.

“Jedna sjajna stvar kod demokratije je da uvijek možete na miran način promijeniti rukovodstvo. Svake četiri godine izlazite na birališta i imate priliku da donesete informiranu odluku kome ćete dati svoje povjerenje, u smislu bavljenja politikom, političkim pitanjima u zemlji. To je samo po sebi izuzetno pitanje. Ali, kao što ste i vi rekli, aktivan građanski angažman nije samo izlazak na birališta i ispunjavanje svoje dužnosti. I pri tome, tu dužnost ne ispunjava nekih pedesetak posto glasača. Tako da je učešće izuzetno važno i u ovim četverogodišnjim periodima između izbora”, napomenuo je on.

Sattler je kazao kako Evropska komisija, sa svoje strane, radi na tome da osigura ravnomjerno okruženje, da svi politički subjekti, i najmanji i najveći, imaju istu priliku u izbornom procesu.

“Govorimo o važnim pitanjima – ustavno-pravnim reformama, reformi izbornog zakonodavstva – tako da mi je zadovoljstvo da vidim akademsku zajednicu, viđenije ljude, profesore, mnoge koji su se angažovali. Treba nam takav angažman i to ne bi trebalo da budu samo politički predstavnici. Da, naravno da politički predstavnici imaju izuzetno važnu ulogu jer će u konačnici Parlamentarna skupština BiH donijeti konačnu odluku, ne samo dva ili tri politička lidera. Zato nam treba i angažman opozicionih stranaka. Trebaće nam dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini, što podrazumijeva jednu snažnu većinu koja će glasati u prilog – šta god već da bude ishod pregovora”, rekao je Sattler.

On je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je formirana Međuresorna radna grupa, čiji bi sastanak trebalo da bude održan naredne sedmice.

“Ona bi trebalo da omogući angažman aktera, predstavnika CIK-a, što je izuzetno važno, omogućiće i učešće eksperata sa naše strane – Evropske komisije, OSCE-a, Amerikanaca, Venecijanske komisije…”, rekao je šef delegacije EU u BiH.

“Mi ćemo sa svoje strane podržavati ovaj proces. I da, slažem se – ne mogu u to biti uključeni samo politički subjekti i predstavnici vladajuće koalicije već, zaista, svi politički akteri u zakonodavnmim tijelima, plus civilno društvo. Moramo čuti i glas civilnog društva. U tom kontekstu, mi ćemo imati cijeli niz aktivnosti da vidimo i čujemo glas građana širom zemlje”, rekao je, između ostalog, za BHRT Johann Sattler.

BHRT

The post Sattler za BHRT: Nećemo pristati na dalje nacionalne ili teritorijalne podjele BiH appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok stigla u Sarajevo

Jajce Online

Kako je izgledao novogodišnji program 1987. godine

Jajce Online

Gdje će bh. građani na ljetovanje: Egipat je hit-destinacija

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!