Connect with us

BiH

SDA napala SDP i Našu stranku: Jedinstveni Mostar je moguća majorizaci…

Avatar

Published

on

SDA napala SDP i Našu stranku: Jedinstveni Mostar je moguća majorizaci...

Mostarska organizacija Stranke Demokratske Akcije oštro je napala sinoć izrečene stavove SDP-a i Naše stranke. Ove dvije stranke sinoć su u Mostaru održale tribinu “Budućnost Mostara”, a između ostalog su poručili da sadašnja vlast ne može biti dio rješenja mostarskih problema.

Mostarska organizacija Stranke Demokratske Akcije oštro je napala sinoć izrečene stavove SDP-a i Naše stranke. Ove dvije stranke sinoć su u Mostaru održale tribinu “Budućnost Mostara”, a između ostalog su poručili da sadašnja vlast ne može biti dio rješenja mostarskih problema.

Iz SDA kažu kako još jedno brzopleto “rješavanje” političke krize u Mostaru moglo bi imati puno katastrofalnije posljedice od onoga što se čini nekim političkim strankama u BiH i njihovim liderima, koji žele problem u Mostaru “prebiti preko koljena”.

“Upravo takvo, najblaže rečeno, brzopleto rješenje ponuđeno je na sinoćnjoj tribini stranaka SDP BiH i Naša stranka u Mostaru, gdje je između ostalog poručeno da se eto u Gradu Mostaru trebaju samo održati izbori i da će time svi problemi biti riješeni. Prava politička istina je to da ovakva jednostavna, ali u suštini loša rješenja, nikako nisu u interesu Mostara i njegovih građana, posebno Bošnjaka, čija su prava zadnjih godina drastično umanjena ili revidirana kroz odluke međunarodnih predstavnika i medijatora”, kažu oni.

Političke naivce, nastavljaju iz SDA, treba podsjetiti da je zbog navodnog ujedinjavanja Mostara ovaj grad ostao bez dogradonačelnika, te da više ne važi ni odrednica prema kojoj najviši izabrani zvaničnici izvršne vlasti Grada Mostara i HNK ne mogu biti iz reda istog naroda.

“Sada se želi napraviti novi korak u tom pravcu, organizovanjem samo izbora pod svaku cijenu, bez izmjena Statuta, bez davanja bilo kakvih garancija da će budući odnosi u gradu biti bazirani na Statutu, koji će pratiti izborna rješenja, te garantovati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana. Zaista je ironično da su brzopleta rješenja ponuđena na tribini simboličkog naslova ‘Budućnost Mostara’. Sudeći po onome što smo imali prilike čuti i za kakve su se scenarije zalagali SDP BiH i Naša stranka, budućnost Mostara pod jednim ovakvim političkim avanturizmom, sasvim sigurno ne bi bila svijetla”, navode dalje.

Dodaju i kako je očito da se SDP i Naša stranka ne zalažu za lokalna rješenja, nego dovode ljude sa strane i sa viših nivoa, kako bi donijeli rješenje za Mostar.

“Treba podsjetiti da je SDP 2018. godine već bio prihvatio da se uz izmjene Izbornog zakona za Mostar, riješi i pitanje Statuta. Postavlja se pitanje, da li je do ovakve promjene stava došlo pod nečijim uticajem. Sve političke stranke u Mostaru i BiH, pogotovo one probosanske orijentacije, pozivamo na trezveno promišljanje komplikovanih mostarskih političkih odnosa i usaglašavanje stavova koji će građanima i narodima u Mostaru omogućiti istinsku jednakopravnost, a ne moguću majorizaciju pod slatkorječivim rješenjem jedinstvenog Mostara”, zaključuju iz mostrskog SDA.

Klix.ba

Objava SDA napala SDP i Našu stranku: Jedinstveni Mostar je moguća majorizacija Bošnjaka pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement