Connect with us

BiH

SDA o aferi “Asim”: Ovo je pokušaj destabilizacije, osuđujemo eventual…

Avatar

Published

on

SDA o aferi “Asim”: Ovo je pokušaj destabilizacije, osuđujemo eventual...

Iz Stranke demokratske akcije (SDA), povodom audiosnimka koji je objelodanio mnoge nečasne radnje visokih dužnosnika te stranke na čelu sa šefom kadrovske službe Asimom Sarajlićem, poručili su da snimak predstavlja pokušaj destabilizacije novoizabranog organa, ali i da osuđuju eventualne nezakonitosti i manipulacije.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA), povodom audiosnimka koji je objelodanio mnoge nečasne radnje visokih dužnosnika te stranke na čelu sa šefom kadrovske službe Asimom Sarajlićem, poručili su da snimak predstavlja pokušaj destabilizacije novoizabranog organa, ali i da osuđuju eventualne nezakonitosti i manipulacije.

Saopćenje SDA prenosimo u cijelosti:

“Izborna skupština Kantonalne organizacije SDA Sarajevo je održana u skladu sa Statutom i Izbornim pravilima, tako da novoizabrani Kantonalni izvršni odbor ima puni legitimitet i legalitet. U redovnoj proceduri nije bilo nikakvih prigovora.

Naknadno objavljeni snimak razgovora predstavlja pokušaj destabilizacije novoizabranog organa SDA. Takav snimak, ako je postojao, trebao se prezentirati odmah po nastanku ili na samoj skupštini, dostaviti rukovodstvu Stranke i nadležnim državnim institucijama.

Sadržajem snimka, njegovom autentičnošću, načinom i motivima nastanka, javne distribucije i eventualne odgovornosti za sve aktere treba da se bave institucije države. Političkom odgovornošću baviće se organi SDA i o tome donijeti potrebne odluke. SDA najoštrije osuđuje sve eventualne nezakonitosti i manipulacije, bez obzira ko ih je počinio“, poručili su iz SDA.

Podsjetimo, na skandaloznom audiosnimku, koji je u javnost plasirao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, čuje se kako SDA-ovci Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović “završavaju” zapošljavanje u zamjenu za glas za Fikreta Prevljaka na unutarstranačkim izborima, te otkrivaju još niz događaja iz ranijeg perioda.

Na snimku se spominje lider SDA Bakir Izetbegović, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, budući ministar kulture u Vladi KS Emir Hadžihafizbegović, zatim Senad Hasanspahić, budući SDA-ov ministar za boračka pitanja KS…

Glavni akter na snimku je predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić koji je već osumnjičen u predmetu “Bosna”, a u vezi sa krivičnim djelom “udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja”.

Tužilastvo Kantona Sarajevo je danas potvrdilo da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS provjera navode iz medijskih članaka vezano za objavljeni snimak.

Procesuiranje aktera audiosnimka te rasvjetljavanje i ostalih događaja koji se spominju u razgovoru zatražile su opozicione stranke poput NiP-a, SDP-a, Naše stranke, Nezavisne “Četvorke” iz Skupštine KS te Nezavisni blok.

Klix.ba

Objava SDA o aferi “Asim”: Ovo je pokušaj destabilizacije, osuđujemo eventualne nezakonitosti pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement