Connect with us

BiH

SDA: Razmotriti zatvaranje granice, odgoditi uplatu PDV-a i reprogrami…

Avatar

Published

on

SDA: Razmotriti zatvaranje granice, odgoditi uplatu PDV-a i reprogrami...

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) na danas održanoj sjednici usvojio je četiri zaključka, a u vezi sa novonastalom situacijom zbog pandemije koronavirusa, ali i aktuelne političke situacije u zemlji.

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) na danas održanoj sjednici usvojio je četiri zaključka, a u vezi sa novonastalom situacijom zbog pandemije koronavirusa, ali i aktuelne političke situacije u zemlji.

Zaključke prenosimo u cijelosti:

1. SDA zahtijeva od Vijeća ministara, entitestkih i kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta BiH, te ostalih institucija da hitno i blagovremeno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na suzbijanju epidemije izazvane Corona virusom. Između ostalog, smatramo da je neophodno:

– razmotriti zatvaranje granica BiH za strane državljane;

– selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova;

2. Pozivamo Vijeće ministara, entitetske, kantonalne i vladu Brčko Disrikta da hitno usvoje mjere kojim bi se ublažile posljedice epidemije na poslovanje privrednih subjekata i zaposlenih u njima. Između ostalog, smatramo da je neophodno u što kraćem roku:

– pomjeriti uplatu PDV-a do kraja narednog mjeseca;
– omogućiti reprogramiranje otplate kredita pravnim i fizičkim licima čije je poslovanje ugroženo;
– formirati garancijske fondove na nivou BiH , FBiH i kantona.

3. Izmjene u sastavu Centralne izborne komsije BiH su izvršene u skladu sa zakonom i bile su neophodne jer su predsjedavajući i pojedini članovi CIK-a već dugo vremena blokirali proceduru imenovanja članova kojima je odavno istekao mandat.

4. Formiranje probosanskog bloka SDA, SBB i DF u postojećim političkim okolnostima se pokazalo opravdanim i potrebnim kao odgovor na blokade institucija i prijeteće krize. Zbog važnosti djelovanja ovog bloka neophodno je sačuvati povjerenje i saradnju na principima donošenja svih odluka uz puni konsenzus.

Klix.ba

Objava SDA: Razmotriti zatvaranje granice, odgoditi uplatu PDV-a i reprogramirati kredite pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement