Connect with us

BiH

SDP: Nakon 5. septembra i Dodikovog ultimatuma neće se desiti ništa

Avatar

Published

on

SDP: Nakon 5. septembra i Dodikovog ultimatuma neće se desiti ništa

BiH

Saopćenje stranke

Prijetnje blokadom nakon 5. septembra imaju samo za cilj održavanja tenzija bez realnog pokrića

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Članovi Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH pozvali su na što hitnije sazivanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, kako bi se razmatrao akutni problem neformiranja državne vlasti, čije posljedice najviše osjete građani.

Nacionalističkim liderima, kako ističu u SDP-u, neriješenost pitanja o NATO-u i ANP-u sve više postaje pokriće za nerad na svim ostalim niovima vlasti. Očigledno je kako se rok od mjesec dana za formiranje vlasti, koji su dogovorili predsjednici SDA, HDZ i SNSD, neće ispoštovati i da nećemo dobiti novu državnu vlast.

Prijetnje blokadom nakon 5. septembra imaju samo za cilj održavanja tenzija bez realnog pokrića, jer svaka svađa koalicionih partnera bude izmirena zajedničkim tenderskim projektima, glasanjem za Dom naroda, te budžetskim rezovima na štetu građana i takav model ni ovaj put neće biti ugrožen ispraznim prijetnjama Milorada Dodika.

Istovremeno, dodaju, trenutna situacija pokazuje da BiH treba opciju vanrednih izbora na kojima bi građani mogli izabrati bolje od nacionalističkih lidera, kojima je jedini cilj podjela plijena.

– SDPBiH podsjeća da diskriminacija i nepoštivanje ljudskih prava nastavlja biti problem u BiH. U tom svjetlu, oštro je osuđena činjenica da je Bosanski jezik i dalje ostaje onemogućen za djecu bošnjačkih povratnika u Republici Srpskoj i u ovoj školskoj godini, što je nedopustivo. Mjeseci izjava i međustranačkih prepucavanja nisu pomogli zanatlije, električare, bolničare, građevinare, niti bilo kojeg građanina koji očekuje minimum od države – njenu funkcionalnost. Istovremeno, institucije države podređene su stranačkim interesima, zbog čega država gubi svoju moć da provodi kvalitetne socijalne politike koje će zadržati odliv radno sposobnog stanovništva, navodi se u saopćenju ove političke partije.

SDP-e poziva da se razmišlja politički zrelo na duže staze, jer će trenutnim tempom BiH ostati bez svojih građana.

Fokus.ba

Objava SDP: Nakon 5. septembra i Dodikovog ultimatuma neće se desiti ništa pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement