Connect with us

BiH

SDP: Zbog zatvaranja vrtića omogućiti jednom roditelju plaćeni dopust

Avatar

Published

on

SDP: Zbog zatvaranja vrtića omogućiti jednom roditelju plaćeni dopust

BiH

korona virus

U slučajevima gdje su skrbnici ili roditelji nezaposleni, tražimo od vlada da propišu jednokratne mjesečne subvencije za cjelodnevno skrbljenje o djeci

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Zbog obustave nastave u školama i vrtićima u Bosni i Hercegovini, SDP BiH traži od vlada u oba entiteta da donesu uredbe kojim će jednom roditelju ili skrbniku biti omogućeno da brinu o djeci, ukoliko su isti u radnom odnosu.

“Tražimo da vlade izdaju uputu da u svakom slučaju u kojem su oba roditelja/skrbnika ili samohrani roditelj u radnom odnosu, naloži odobravanje plaćenog dopusta jednom roditelju/skrbniku. U slučajevima gdje je jedan od dva roditelja/skrbnika medicinski radnik, plaćeni dopust treba odobriti drugom uposlenom skrbniku ili roditelju. U slučajevima gdje su oba roditelja medicinski radnici, ili u slučajevima gdje se radi o samohranom roditelju, nužno je odobriti plaćeni dopust jednom uposlenom roditelju/skrbniku.

U svim drugim slučajevima roditelji/skrbnici trebaju imati pravo samostalnog izbora koji od njih će skrbiti o djeci. Smatramo da je ovakva mjera nužna, umjesto da su roditelji/skrbnici prisiljeni koristiti neplaćeni dopust ili odmor.

U slučajevima gdje su skrbnici ili roditelji nezaposleni, tražimo od vlada da propišu jednokratne mjesečne subvencije za cjelodnevno skrbljenje o djeci. Također, tražimo da se u slučajevima socijalno ugroženih porodica hitno izdvoje sredstva i izvrši nabavka i dostava računara kako bi djeca u takvim domaćinstvima ravnopravno mogla pratiti i pohađati propisanu online nastavu. Također, svim porodicama sa navedenim statusom potrebno je omogućiti besplatan priključak i korištenje interneta za vrijeme trajanja krize”, navode iz SDP-a.

Fokus.ba

Objava SDP: Zbog zatvaranja vrtića omogućiti jednom roditelju plaćeni dopust pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement