Connect with us

BiH

Seks-afera u CIK-u: Subašića optužuju da je poslao pismo mužu navodne …

Avatar

Published

on

Agencija za državnu službu (ADS) BiH pokrenula je disciplinski postupak protiv Jakufa Subašića, državnog službenika u Sekretarijatu CIK-a BiH, jer je navodno Subašić 13. aprila 2019. godine u poštanski ured boj 71123, na adresi Zmaja Jovina 9 u Istočnom Sarajevu, predao pismo koje je dostavljeno Esadu Mavriću na adresu Ureda Vijeća Evrope u ulici Zmaja od Bosne 71.000 Sarajevo kojim se njegova supruga optužuje za ljubavnu vezu s predsjednikom Centralne izborne komisije, odnosno Brankom Petrićem.

Neven Akšamija, direktor ADSBiH, potvrdio je za „Dnevni avaz“ da je Agencija morala donijeti rješenje o disciplinskom postupku jer je to od nje tražio CIK, odnosno zahtjev je, uz određene dokaze u koje se ubraja i videosnimak, dostavio generalni sekretar CIK-a.

No, Akšamija je kazao da je videosnimak zapečaćen i da on, odnosno Agencija, nisu ulazili u zakonitost toga kako je on pribavljen.

– O svemu će odlučivati Disciplinska komisija formirana u ovom predmetu – kazao je Akšamija.

Prema nekim informacijama, snimak koji je dostavljen uz prijavu protiv Subašića potječe iz poštanskog ureda u Istočnom Sarajevu, odakle je navodno odaslano sporno, kompromitirajuće pismo.

Također, prema nezvaničnim informacijama, snimak je od pošte u Istočnom Sarajevu zatražio Branko Petrić, predsjednik CIK-a.

„Avaz“ od jučer istražuje ovu aferu, te smo upit o ovoj skandaloznoj situaciji uputili i Subašiću i Petriću, ali i svim ostalim članovima CIK-a BiH, od kojih još čekamo odgovor.

Nezvanično saznajemo da je Subašić protiv CIK-a pokrenuo postupak pred Agencijom za zaštitu ličnih podataka BiH, kojoj se žalio na Komisiju i njeno postupanje prema njemu.

Petar Kovačević, direktor Agencije, nije htio potvrditi za „Avaz“ informaciju da oni postupaju po Subašićevoj prijavi, jer je kazao da se u takvim slučajevima mora prvo izjasniti prijavitelj.

Kako saznaje „Avaz“, najnovija afera u CIK-u kojom će se baviti Disciplinska komisija okončat će na način da protiv Subašića nema konkretnih dokaza da je počinio neko krivično djelo ili prekršaj.

No, postavlja se pitanje ko i kako te na čije zahtjeve distribuira snimke s videonadzora u ustanovama, preduzećima i institucijama u BiH, u ovom slučaju iz pošte.

S druge strane, ovaj skandal još jednom je otkrio da jedna od najvažnijih institucija u zemlji neprestano proizvodi afere umjesto da se bavi oblasti izbora, za što je nadležna, a gdje itekako ima posla.

Saznajemo da je Subašić uzeo godišnji odmor, a da je s posla posljednjih dana odsutna i službenica koja je prozvana za ljubavnu vezu s Petrićem.

Faksimil rješenja ADSBiH o pokretanju postupka protiv Subašića  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Faksimil rješenja ADSBiH o pokretanju postupka protiv Subašića
(Avaz.ba)

Objava Seks-afera u CIK-u: Subašića optužuju da je poslao pismo mužu navodne Petrićeve ljubavnice pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement