Connect with us

BiH

Selimić: Vlada KS apsolutno nije ništa ponudila, štrajk od 2. septembr…

Avatar

Published

on

Selimić: Vlada KS apsolutno nije ništa ponudila, štrajk od 2. septembr...

BiH

propali pregovori

Selimić je podsjetio je da je raniji ugovor, potpisan 2017. istekao u februaru ove godine, nakon što mu je po Zakonu o radu FBiH istakao rok koji je bio produžen za 90 dana

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Sindikat radnika u zdravstvu u Sarajevskom kantonu najavio je za ponedjeljak, 2. septembra, početak generalnog štrajka koji će trajati do postizanja dogovora sa Vladom Kantona Sarajevo o potpisivanju novog Granskog kolektivnog ugovora, koji je istekao 7. novembra prošle godine.

Predsjednik Sindikata Edo Selimić na pres konferenciji naglasio je predstavnici Sindikata na pregovorima s Vladom Kantona Sarajevo nisu uspjeli da postignu dogovor o minimalnoj satnici rada, te da im je Vlada ponudila nastavaka razgovora tek u martu naredne godine.

Selimić je podsjetio je da je raniji ugovor, potpisan 2017. istekao u februaru ove godine, nakon što mu je po Zakonu o radu FBiH istakao rok koji je bio produžen za 90 dana.

– Nakon što smo dva kolektivna ugovora, doktorski i naš smo spojili u jedan, u predloženom novom ugovoru pokušali smo da “ispeglamo” nepravdu iz 2017. kada je uveden doktorski sindikat i kad je njima koeficijent otišao za 1,1, samo doktorima i nikom više. Prošle godine smo se izborili za povećanje koeficijenta 0,30 i nemedicinarima, ali i dalje je ostao nesrazmjer u koeficijentima. Po starom “dobrom” pravilu odnos u zdravstvu Federacije do 2017. godine bio je 1:4, dakle četiri plate radnice spremačice – jedna plata specijaliste, te dvije plate medicinske sestre – jedna plata specijaliste – kazao je Selimić.

On je demantovao današnju izjavu ministra finansija Amela Kovačevića koji je kazao da Vlada KS nije u prilici da u budžetu za 2020. osigura dodatna sredstava za zdravstvo u iznosu od 31 milion KM.

– Ministar finansija bi trebao znati da se mi ne finansiramo iz budžeta, već iz Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i iz tog fonda po Zakonu o zdravstvu FBiH taj novac isključivo ide za finansiranje davalaca usluga i finansiranje korisnika usluga – pacijenata. Prije dvije godine smo uspjeli da blokiramo odljev fondovskog novca u finansiranje, izgradnju i opremanje zdravstvenih kapaciteta. To su bili ogromni milioni koji su nezakonito išli za tu namjenu. Sav novac mora ići davaocu i korisniku zdravstvenih usluga – kazao je Selimić.

[embedded content]

Navodi da su u međuvremenu svi pokušaji da se razgovara s vladom bili neuspješni, kao i onaj jučerašnji sa v.d.direkotra Zavoda osiguranja KS Sakibom Katanom, preko kojeg je Vlada KS ponudila “samo prava koja imaju sada, to su prava iz 2017. poboljšana za koeficijent 0,30”.

– Nažalost sada smo u poziciji da ponovo posežemo za štrajkom da bismo osigurali svoja prava jer nam Vlada KS apsolutno ništa nije ponudila – kazao Selimić.

Fokus.ba

Objava Selimić: Vlada KS apsolutno nije ništa ponudila, štrajk od 2. septembra pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement