Connect with us

BiH

Selmir Mašetović izašao iz pritvora, čeka se odluka sudije o roči…

Jajce Press

Published

on


Oglasi

Selmir Mašetović, mladić iz BiH koji studira u Republici Turskoj, pušten je sinoć da se brani sa slobode nakon što je u maju uhapšen pod optužbom da je pripadnik organizacije FETO koju turske vlasti smatraju terorističkom.

Kompletan predmet u slučaju Mašetovića tužioci su uputili prema sudiji koji će donijeti odluku o zakazivanju termina ročišta u nastavku procesa.

Mašetović je pritvorsku jedinicu u Ušaku napustio sinoć oko 20 sati nakon čega se uputio u policijsku stanicu kako bi izvršio potrebne prijave te dobio upute tokom mjera zabrane. Njemu je zabranjeno napuštanje Turske.

Selmir Mašetović je dvije godine bio stipendista Fondacije koja je u Turskoj označena kao dio međunarodne mreže Fethullaha Gulena i sada ga se tereti da je bio član organizacije Fethullaha Gulena koju turske vlasti smatraju odgovornom za pokušaj vojnog udara prije dvije godine.

Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović pojasnio je da su osim tvrdnji tužioca da je Mašetović koristio mobilni telefon na kojem je bila instalirana aplikacija byLock, koju su pripadnici organizacije FETO koristili za međusobnu komunikaciju, predmet istrage i navodi da je Mašetović bio u vezi s ljudima koji su već procesuirani kao članovi FETO-a.

Mašetović je u utorak više od pet sati razgovarao s tužiocem i svojom advokaticom te iznosio materijalne dokaze iz kojih će se na kraju zaključiti da li će biti podignuta optužnica ili će ipak biti riječ o zloupotrebi studenta.

Feed: Senzor24.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.