Connect with us

BiH

Sindikalna potrošačka korpa za juli iznosila skoro 2.000 KM

Avatar

Published

on

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za juli 2019. godine iznosila 1.998,61 KM i za 95,55 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za maj 2019. iznosila je 938 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, i za 12 KM je viša od prosječne plate isplaćene u martu ove godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,93 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca, naveli su iz SSSBiH-a.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije, a pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi: prehrana – 43,37 posto, stanovanje i komunalne usluge – 15,57, higijena i održavanje zdravlja – 5,6, obrazovanje i kultura – 6,0, odjeća i obuća – 15,01, prevoz – 6,9, održavanje domaćinstva – 7,5.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Bitno je naglasiti da za juli u troškove obrazovanja i kulture nisu uračunati troškovi kupovine knjiga, pribora i materijala za školu, pojašnjavaju iz SSSBiH-a.

Objava Sindikalna potrošačka korpa za juli iznosila skoro 2.000 KM pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement