Connect with us

BiH

SIPA na sjeveroistoku BiH razbija lanac trgovine ljudima, vrše se detaljni pretresi

Avatar

Published

on

SIPA na sjeveroistoku BiH razbija lanac trgovine ljudima, vrše se detaljni pretresi

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a sve u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT), istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira aktivnosti sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji uz podršku MUP-a Republike Srpske, realizuju pretrese objekata i lišenja slobode na tri lokacije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Aktivnosti se realiziraju u okviru JIT-a Tužilaštva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Švedske, uz koordinaciju EUROJUST-a.

Iz Tužilaštva BiH navode da su objekti pretresa pod nadzorom policijskih službenika, a u toku su detaljni pretresi kuće-stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, a sa ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj.

Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su da su, zajedno djelujući, učestvovale u izvršenju više kaznenih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih djela, ostvarivana velika imovinska koristi, koja je počinjenjem kaznenih djela pranja novca, sa ciljem legalizacije, ubacivana u finansijsko poslovanje.

Kaznena djela su počinjena na teritoriji BiH i Švedske, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima.

Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona eura, ističu iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela organizovani kriminal, a u vezi sa kaznenim djelom međunarodna trgovina ljudima, kao i kaznenim djelom pranje novca.

“U interesu istrage Zajedničkog istražnog tima kao i postupaka koji se vode u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj, u ovom trenutku, javnosti i medijima ne možemo saopćiti više detalja i informacija“, istakli su iz Tužilaštva BiH.

 

 

(Fokus.ba)

The post SIPA na sjeveroistoku BiH razbija lanac trgovine ljudima, vrše se detaljni pretresi appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement