Connect with us

BiH

Šipovo: Inspekcija naredila firmi “FAŠ” da riješi problem koji ugrožav…

Avatar

Published

onInspektorat Republike Srpske je potvrdio pisanja portala Gerila.info o peletari “FAŠ” koja je po riječima stanovnika Šipova zagađivala sredinu u i oko same peletare velikim količinama piljevine. Inspektorat je firmi “FAŠ” naredio da u roku od 30 dana riješi navedeni problem.
“Uvidom na licu mjesta u momentu inspekcijske kontrole utvrđeno je da navedeni subjekt ne ispunjava u potpunosti uslove iz ekološke dozvole, a iz razloga jer je utvrđeno da je mikroprašina prisutna u okruženju, krovne površine su zaprašene piljevinom, manipulativne površine su zaprljane talogom sedimenta prašine, na stovarištu trupaca se nalazi izlagerovana piljevina. S obzirom na utvrđene propuste, subjektu kontrole je Rješenjem od 11.03.2019. godine naloženo da u roku od 30 dana uskladi uslove rada postrojenja za preradu drveta sa uslovima iz ekološke dozvole, te da nakon izvršenih mjera putem ovlaštenog pravnog lica izvrši monitoring zagađujućih materija u skladu sa ekološkom dozvolom”, stoji u odgovoru Inspektorata RS koji je stigao na mail naše redakcije.
“Ovo je kao pustinja Nevada, ubijaju nam vegataciju”, pričao nam je tada naš sagovornik koji je želio da ostane anoniman, jer mu rođaci rade u “FAŠ-u”.
Prema riječima naših sagovornika, bila je ugrožena i lokalna škola koja je od ove firme udaljena svega 300 metara, a piljevina je ugrožavala i lokalno groblje koje je dobrim dijelom već i pokrila. Prema mišljenju stanovnika naselja Rasadnik, problem je što u ovoj peletari nisu ugrađeni namjenski filteri koji onemogućavaju da piljevina nakon sječe drveta, nastavlja da lebdi u vazduhu a potom pada u krugu daleko većem od samog postrojenja.
Inspekcija je takođe kontrolisala i ostale subjekte u “Industrijskoj zoni” u Šipovu, a za sada su završene kontrole preduzeća „MEDEKS-PROM“ d.o.o. i AD „Čajavec-kompani“ kod kojih su takođe uočeni slični nedostaci, te je i ovim preduzećima propisana mjera da se otklone date nepravilnosti.
 
 
(GERILA.info)
Objava Šipovo: Inspekcija naredila firmi “FAŠ” da riješi problem koji ugrožava stanovnike pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement