Connect with us

BiH

Šipovo: Mini sirane za bolju proizvodnju janjskog sira i kajmaka

Avatar

Published

onPoljoprivrednici sa Јanjske visoravni uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i opštine Šipovo ambiciozno su ušli u realizaciju projekata proizvodnje i brendiranja čuvenog janjskog sira. Za Udruženja “Јanjski kajamak” iz Strojica nabavljene su tri mini sirane.
Mini siranu dobio je Marinko Vojinović iz Gorice. Zadovoljan je što je dobio pogon za proizvodnju sira.
– Trenutno proizvodim dnevno oko 10 kilograma sira. Sigurno da ću ovim pogonom olakšati sebi posao, a povećati samu proizvodnju – kaže Vojinović.
Dejan Džakić je učenik trećeg razreda Poljoprivredene škole i pomaže roditeljima u proizvodnji sira.
– Sirana će mnogo značiti za nas i naše proizvode. Povećaćemo obim posla, a biće i lakše raditi na sirevima – kaže Dejan Džakić.
Stručnjaci iz Beograda izradili su elaborat o zaštiti oznake geografskog porjekla janjskog kajamaka i sira. U toku je standarizacija i brendiranje proizvoda.
– Međutim, kada smo bili na Beogradskom sajmu od svih proizvoda janjski sir se pokazao kao najbolji. Samo za jedan dan prodata je sva količina koja je bila na tezgama – istakao je Stojan Kozomora, iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo nije krio zadovoljstvo.
– Ovi momci su spremni da izvoze svoje proizvode u EU. Vjerujem da ćemo svi zajedno uživati u mliječnim prozvodima ovih sirana, na zadovoljstvo domaćina, ali i cijele opštine Šipovo.
Uz mini sirana za Mljekaru “Kovačić” nabavljene su tepsije za proizvodnju janjskog kajamaka.
 
 
(RTRS)
Objava Šipovo: Mini sirane za bolju proizvodnju janjskog sira i kajmaka pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement