Connect with us

Jajce Online

Široki će BiH predstavljati u Evropi, a treba li uopšte taj klub igrat…

Avatar

Published

onVeć petnaest godina se čudimo nacionalističkim, rasističkim, pa i fašističkim ispadima na Pecari.
Treba li danas uopšte nekoga začuditi ako se na Pecari skandira “Za dom spremni, Mi, Hrvati, ili možda, ubij Turčina”..
Ma, to je tepanje šta se sve dešavalo. Tu, ispred stadiona huligani su ubili čovjeka. Vedrana Puljića. A onda, po istoj matrici “oslobođeni” su ubica i pomagaći.
Dakle, šta je to bilo u srijedu što već nije viđeno na Pecari. Ovdje je, istina problem, što je sve urađeno pred tv auditorijem i kompletnim vodstvom Saveza. Po ko zna koji put. Nekažnjeno. Ili blago sankcionisano, što je, očito, stimulirajuce djelovalo na veterane huliganizma na Pecari. I oko nje.

Na Pecari je bilo i morbidnijih scena. Recimo, jedne godine neko u NSBiH odluči da domaćin prijateljskoj utakmici BiH i Hrvatska bude Široki Brijeg. Onaj iz vakta u kojem je stolovao Zlatan Mijo Jelić. I onda, intonira se najprije gostujuća himna. Hrvatska. U svečanoj loži svi ustali, i fratri, sta li već, u odori religije koju propovjedaju, s rukom na srcu pjevaju “lijepu našu”. I onda nesvakidašnja slika. Svira bh. himna, stadion “normalno” zviždi, a zvižde i oni u svečanoj loži, ali sad sjede. Zvižde svojoj himni. Himni države u kojoj žive.
Čudio se čak i Slaven Bilić, tadašnji izbornik hrvatske mlade reprezentacije. Sporttisa i ljudska gromada.
Prošlo je godina i godina, ta se tradicija poštivala i njegovala. Evo i do dan danas traje. Nažalost. Normalno je da je HNK Široki jedini klub u regionu u kojem Bošnjak, odnosno musliman ne može igrati. Čak i da je Messi. Navodno je samo jedan Srbin “greškom” stigao na Pecaru, jer mu je ime govorilo da bi mogao biti Hrvat. Nije dugo ostao.
I sudije su često bile mete batinaša oko kluba, ukoliko razvoj događaja ne bi odgovarao domaćinu. Znaju to najbolje oni koji su sudili, ne tako davno utakmicu Široki – Sarajevo u Premijer ligi BiH.
Eto, taj i takav Široki, domaćin je utakmicama mlađih državnih selekcija. Taj i takav, s takvim navijačkim veteranima i mladeži s tribina predstavljat će Bosnu i Hercegovinu u Evropi. Ovakav HNK Široki, sa ovakvim manirima, ne bi mogao igrati ni u hrvatskoj nogometnoj ligi. A igra u Premijer ligi.
Zapravo, Premijer liga je jedina liga s neparnim brojem klubova. S jedanaest. Ovakav Široki, ukoliko se ne ogradi i zauvijek ne raskrsti s dosadašnjom politikom, ne zaslužuje da igra sa Željom, Zrinjskim, Sarajevom, Krupom…
 
 
(R.S./Sportske.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement