Connect with us

Jajce Online

Sjećam se i danas Keče u jezivoj sobici fočanskog zatvora

Avatar

Published

onAdemir Kenović otputovao je u Njujork na Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF), gdje će biti član žirija.
Priznaje da s nestrpljenjem iščekuje subotu, kada će u okviru Festivala biti prikazan njegov „Kuduz“ i na taj način ovaj kultni film, nastao prema tekstu Abdulaha Sidrana, proslaviti 30. rođendan. U Njujorku će biti i Snežana Bogdanović, koja tumači glavnu ulogu Bademe.
Nije mogao vjerovati kada su ga pozvali na Festival i kazali mu da je prošlo 30 godina otkad je snimao „Kuduza“ i da Badema i Kuduz žive tako dugo.
– Drago mi je da ću i ja vidjeti film koji nisam baš često gledao. To se desilo u Londonu 2001., kada sam ga gledao zajedno s pokojnim Vilkom Filačem, i evo to ću učiniti ponovo u Njujorku – govori nam Kenović.
Film je nastao prema životnoj priči Junuza Keče, koji je ubio svoju bišu ženu Rasemu Fazlibašić, povrijedio njenog rođaka te pokušao ubiti i njenog ljubavnika Atifa Bužu. Zbog zločina koji je počinio služio je kaznu zatvora u Foči, gdje su ga posjetili Kenović i Sidran 1988. godine.
– Išli smo u zatvor prvo da razgovaramo s njim o filmskoj priči. Sjećam se i danas male sobice u fočanskom zatvoru gdje nas je uveo policajac. Bilo je tmurno i strašno. Prolazi mi kroz glavu scena kada se Sidran bojao da bi odnekud nešto moglo iskočiti na nas, eto toliko je bilo jezivo – prisjeća se Kenović.
Film je prvu projekciju imao upravo u fočanskom zatvoru.
– Pitao sam tada Keču šta misli o filmu, a on je odgovorio: „Svako ko ima imalo osjećaja i ljudskosti znat će da ovaj junak apsolutno nije kriv“, što mi je bilo veoma interesantno – navodi reditelj.
– Stalno me ljudi pitaju koja mi je omiljena replika iz ovog kultnog filma. Možda će to biti čudno, ali meni su najinteresantnije one neizrečene, naprimjer ona na zidu što piše: „Zabranjeno sjediti nako“ ili slično… – priča nam Kenović.
Nezaboravna rečenica „Po ovakvom vremenu je Kuduz ubio Bademu“ i danas se često može čuti.
– Nije to slučajno bilo tako, jer smo htjeli da bude kiša i led. A to je bilo vrlo komplicirano za napraviti – naglašava reditelj.
 
 
 
(avaz)
Objava Sjećam se i danas Keče u jezivoj sobici fočanskog zatvora pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement