Connect with us

Jajce Online

‘Sjećaš li se Doli Bel’ večeras pred Jajačkom publikom

Avatar

Published

on

Petog dana Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu publika će imati priliku da isprati dva događaja.

U 19:00 sati u foajeu Doma kulture Jajce bit će upriličen portret Ljubice Ostojić s kojom će razgovor voditi Dubravka Zrnčić-Kulenovoć.

LJUBICA OSTOJIĆ rođena je 20.3.1945. godine u Beogradu (Republika Srbija), a koncem iste godine nastanjuje se sa porodicom i živi u Sarajevu (Bosna I Hercegovina) . Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija), u Sarajevu. Nastavlja da živi i radi u Sarajevu do današnjeg dana. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih. I profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kaodugogodišnji kazališni kritičar u revijama «Odjek» i «Književna revija» i listovima «Oslobođenje» i «Večernje novine“, urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu, dramaturg-suradnik u Mostarskom Teatru Mladih 74 /MTM/. Od 1994. godine djeluje kao predavač Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti /ASU/. U zvanju Redovni profesor. Piše također radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Dramaturg je, dramatizator i adaptator brojnih predstava u suvremenom kazalištu. Njena poezija proza, kritika, drame i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, bugarski, slovački, grčki, francuski… Član je Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra . Dobitnik je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja. Izdvaja Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja «Grozdanin kikot» (2000.)

U 20:00 sati na sceni jajačkog Doma kulture odigrati će se predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva ‘Sjećaš li se Doli Bel’ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

Prikaz je to jednog duha vremena, sarajevskog, 60-ih godina prošlog vijeka, čiji obrisi na nivou društvene svijesti ni danas ne jenjavaju. Suptilna kritika sistema, kompleksnost međuljudskih odnosa i društva fludinih vrijednosti.

Postavljeno pozorišno rješenje značajno se razlikuje od kultnog filma iz 1981.godine, kojeg je, prema Sidranovom tekstu režirao Emir Kusturica. Ipak, neke kultne replike poput “Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem” i “Hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba” možemo čuti i u predstavi.

 

(Jajce Online)

Objava ‘Sjećaš li se Doli Bel’ večeras pred Jajačkom publikom pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement