Connect with us

BiH

Sloveniji nedostaje radne snage: Svaki deseti radnik je stranac, najvi…

Avatar

Published

on

Ključni problem privrede Slovenije je što joj nedostaje radne snage da bi imala visoke stope ekonomskog rasta kao posljednjih godina, poručio je to ministar privrede te zemlje Zdravko Počivalšek.

Tokom razgovora s čelnicima nekoliko kompanija u stranom vlasništvu Počivalšek je kazao da se interes stranih investitora za otvaranje novih radnih mjesta u Sloveniji znatno povećao, jer se građevinske i druge dozvole dobivaju mnogo jednostavnije nego prije, ali da i dalje za Sloveniju velik problem predstavlja nedostatak radne snage.

Prema podacima državne statističke kancelarije, krajem prošle godine u Sloveniji je bilo 885.700 radno aktivnih osoba, među kojima i 87.700 stranaca, što znači da je gotovo svaki 10. zaposleni stranac.

Najviše ih iz Bosne i Hercegovine, čak 42.000, a zatim iz Srbije – oko 11.000.

Slijede radnici iz Hrvatske, kojima za zapošljavanje u Sloveniji više ne trebaju radne dozvole s obzirom na članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji. Oko 7.100 zaposlenih u Sloveniji je s Kosova, a oko 6.000 iz Makedonije.

 

 

 

(avaz)

Objava Sloveniji nedostaje radne snage: Svaki deseti radnik je stranac, najviše ih je iz BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement