Connect with us

BiH

Smještanje migranata u Tuzli podijelilo građane: Dok jedni pomažu, dru…

Avatar

Published

on

Smještanje migranata u Tuzli podijelilo građane: Dok jedni pomažu, dru...

Grupa migranata sa Autobuske stanice u Tuzli premještena je u tople prostorije motela Man. Ovakav potez humanitarnih radnika podijelio je lokalno stanovništvo jer dok su jedni u potpunosti spremni pomoći ljudima u nevolji, drugi se protive lokalitetu na kojem su smješteni migranti.

Grupa migranata sa Autobuske stanice u Tuzli premještena je u tople prostorije motela Man. Ovakav potez humanitarnih radnika podijelio je lokalno stanovništvo jer dok su jedni u potpunosti spremni pomoći ljudima u nevolji, drugi se protive lokalitetu na kojem su smješteni migranti.

Motel Man nalazi se u tuzlanskom naselju Mihatovići, a ovaj objekt Udruženje Pomozi.ba uz pomoć humanitarnih radnika iznajmilo je za potrebe smještaja migranata i izbjeglica koji su dane i noći provodili na platou Autobuske stanice u Tuzli. Sa izuzetno niskih temperatura sklonjena je 21 osoba koja sada ima obezbijeđene uslove za boravak dostojne čovjeku.

Gulazim Malik iz Afganistana skupa sa svoja dva brata boravi u prostorijama spomenutog motela, a u razgovoru za Klix.ba zahvaljuje se svim dobrim ljudima koji su ih sklonili sa hladnog tuzlanskog betona.

“U Tuzli sam već 50 dana, a vrijeme sam uglavnom provodio na Autobuskoj stanici u izuzetno lošim uslovima. U motelu sam već pet dana, ovo je veoma dobro mjesto. Sretan sam što smo se sa hladnoće sklonili, a sada imamo sobu za spavanje, kupatilo i sve ono što je potrebno za naš boravak”, priča nam Malik koji skupa sa svojom braćom ne planira ostati u BiH već se domoći Francuske.

Konačno imaju normalne životne uslove

Sve ono što danas imaju u lokalnom motelu porodici Malik je omogućilo Udruženje Pomozi.ba skupa sa humanim ljudima. Iz ovog udruženja za Klix.ba kažu da su u motelu uglavnom smješteni migranti koji imaju određene zdravstvene poteškoće, a svi oni koji tamo borave sa sobom su donijeli bijeli karton i potvrdu o ljekarskom pregledu, što je ujedno i glavni preduslov za njihov prijem.

“U privremenom smještaju migranti imaju sve potrebno za normalne životne uslove, kao i dva obroka dnevno. U narednim danima planiramo povećati broj migranata koji boravi u motelu, a za sada raspolažemo sa 62 kreveta. Bitno je naglasiti da motel nije zamišljen da bude kamp već jedna vrsta privremenog skloništa gdje ljudi mogu predahnuti, spavati na toplom, okupati se, jesti kvalitetno te nastaviti dalje svoj put ka boljem životu”, kaže za Klix.ba Maja Arslanagić, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba.

Migranti koji su smješteni u motelu u kontinuitetu iskazuju svoju zahvalnost, a samoinicijativno su se angažovali na čišćenju prostorija, pripremanju hrane, pranju suđa, odjeće i slično. Svi oni moraju poštovati uspostavljeni kućni red, a njegovo kršenje sa sobom nosi sankcije u vidu onemogućavanja daljeg boravka.

“Nakon što osobe dođu ovdje zahvaljujući dobrim ljudima i njihovim donacijama u mogućnosti smo im dati i čistu garderobu jer svu njihovu odjeću uzimamo, peremo, sušimo i vraćamo nazad. Smještajem u ovom prostorijama njihov život se mijenja preko noći jer su do jučer spavali na ulici, a sada su u pristojnom smještaju kojim se možemo pohvaliti”, kaže nam Salem Hadžimejlić, volonter u Udruženju Pomozi.ba koji 24 sata boravi s migrantima u motelu.

S druge strane, Skupština Tuzlanskog kantona i Gradsko vijeće Tuzle ranije su usvojili zaključke u kojima je, između ostalog navedeno da smještaj migranata na području kantona i grada nije moguć bez saglasnosti lokalne zajednice.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović za Klix.ba je kazao da rješavanje problema migrantske krize nije u nadležnosti lokalane vlasti, istaknuvši da dosad niko od organizatora smještaja u motelu Man lokalnu zajednicu nije kontaktirao.

Za razliku od onih koji su spremni pomoći u Mihatovićima postoji i grupa mještana koja se protivi boravku migranata na tamošnjem prostoru, a kako ističu, ukoliko nadležni nešto ne poduzmu, protesti su neminovni.

“Mi ne možemo dozvoliti da oni borave ovdje, u nedjelju smo održali manje protestno okupljanje kako bismo pokazali da smo protiv ovakve vrste smještaja. Ukoliko vlasti nešto ne poduzmu, spremni smo na veliki protest”, kazao nam je jedan od mještana Sakib Jukanović.

Mihatovići pripadaju Mjesnoj zajednici Šički Brod iz koje je za Klix.ba potvrđeno da će savjet od sedam članova sutra održati sastanak kako bi razmotrili novonastalu situaciju. Kratko su nam kazali da su iznenađeni da je motel Man ponuđen kao alternativna lokacija za smještaj migranata, ali da će konkretne stavove i plan budućeg djelovanja zauzeti sutra.

Problemi nisu zabilježeni

I pored činjenice da se svi ne slažu s tim da migranti borave u spomenutom motelu, iz Udruženja Pomozi.ba kažu da se do sada nisu susreli sa bilo kakvim problemima. Kako navode, mještani do njih dolaze s pitanjem kako im mogu pomoći, naglasivši da su spremni razgovarati i sa onima koji negoduju.

Pored članova Udruženja Pomozi.ba koji u kontinuitetu borave u motelu tu je prisutno još i nekoliko volontera, zaštitar, kao i policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Dosad nijedna incidentna situacija nije zabilježena.

“U cilju praćenja stanja na terenu i njegovih implikacija na sigurnost, policijski službenici uprave policije MUP-a TK konstantno preduzimaju pojačane aktivnosti i prisutni su u vrijeme i na lokacijama gdje su prema prikupljenim saznanjima prisutni migranti”, kazali su nam iz Uprave policije MUP-a TK.

Iz Pomozi.ba navode da je plan da motel ponudi privremeni smještaj migrantima tokom cijele zime, a nastavak rada ovisi od podrške i donacija koje ovo udruženje dobija. Pozivaju sve dobre ljude koji žele pomoći da migrante i izbjeglice sklone sa ulica i autobuske stanice da pozovu broj 17014, putem kojeg mogu donirati 2 KM.

Također, mogu uplatiti novac na račune udruženja, ili donirati toplu odjeću, obuću, deke, prehrambene i druge proizvode. Volonteri s kojima smo razgovarali na kraju poručuju da su migrantima u ovom trenutku potrebni voda, hljeb, mlijeko, jaja, čaj, kafa i hurme.

Klix.ba

Objava Smještanje migranata u Tuzli podijelilo građane: Dok jedni pomažu, drugi se protive pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement