Connect with us

BiH

Snažno nevrijeme u Sarajevu: Vjetar obarao stabla i skidao krovove

Avatar

Published

on

Snažno nevrijeme u Sarajevu: Vjetar obarao stabla i skidao krovove

Nakon sunčanog jutra, glavni grad BiH danas je u poslijepodnevnim satima zahvatilo nevrijeme propraćeno snažnim udarima vjetra i kišom.

Nakon sunčanog jutra, glavni grad BiH danas je u poslijepodnevnim satima zahvatilo nevrijeme propraćeno snažnim udarima vjetra i kišom.

U sarajevskim naseljima poplavljene su glavne saobraćajnice i otežan je saobraćaj, a fotoreporter portala Klix.ba je zabilježio da su na Čengić Vili na parkingu ispred stambenih zgrada stabla pala na putničko vozilo i nanijela veliku materijalnu štetu.
Kako nam javljaju čitatelji, veliko nevrijeme je zahvatilo i Vogošću te je jak vjetar odnio krov s jednog objekta. Vjetar je oštetio reklamne panoe, polomio grane i primorao pješake da se užurbano kreću do svojih odredišta.
I iz JP Sarajevo su obavijestili sve građane da će rad Sarajevske žičare danas i u narednim danima zbog najavljenih loših vremenskim uslova biti potpuno ili privremeno obustavljen.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je za period od 4. do 6. februara proglasio narandžasto upozorenje za jak vjetar sa olujnim udarima na području Kantona Sarajevo te su iz kantonalne Vlade u skladu sa nadležnostima i obavezama upozorili građane da preduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

“Posebno apelujemo na pravne osobe koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i slično i time ugroziti sigurnost prolaznika. Također, apelujemo sugrađanima da na svojim balkonima i druge otvorene prostore ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala. Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kao bi bile spremne da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguje na najavljene jake udare vjetra na području svojih općina”, naveli su.

Za večeras i sutra meteorolozi u BiH najavljuju olujni vjetar i snijeg u višim planinskim predjelima.

Iz BIHAMK-a apeluju na sve vozače koji se spremaju na put da prije polaska provjere informacije o stanju na cestama, kao i na to da na put ne kreću bez zimske opreme.

Klix.ba

Objava Snažno nevrijeme u Sarajevu: Vjetar obarao stabla i skidao krovove pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement