Connect with us

BiH

Solak: U narednim danima moguće ublažavanje pojedinih mjera u FBiH

Avatar

Published

on

Solak: U narednim danima moguće ublažavanje pojedinih mjera u FBiH

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak istakao je da ima razloga za optimizam i da bismo uskoro mogli doći do popuštanja pojedinih mjera u narednom periodu.

[embedded content]

Kontinuirano se prati cijela situacija na prostoru FBiH, u skladu sa tim se rade određene analize i odlučuje na koji način se dalje raditi, kao i koje mjere popustiti.

Svakako ćemo pratiti ministarstvo zdravlja i ono šta oni predlažu. Ima razloga za optimizam. Situacija je prilično dobra, danas je 14 dana otkako su penzioneri izlazili po penzije i imamo opadanje zaraženih starijih od 65 godina, istakao je Solak.

Napomenuo je da će se pratiti situacija i dalje, kao i preporuke SZO.

Solak je napomenuo da bi prvo popuštanje mjera moglo prvo da obuhvati ograničavanje kretanja za starije od 65 godina i mlađe od 18 godina.

Kada je u pitanju nošenje maske, Solak je napomenuo da maska treba da se nosi pravilno, dakle, da pokriva nos i usta.

Kad je u pitanju policijski sat, istakao je da je bilo razgovora o tome i da će se u narednim danima razmatrati neke eventualne promjene u trajanju policijskog sata.

Kada su u pitanju osobe koje dolaze iz EU i koje su poštovale samoizolaciju prije smještaja u karantinu, Solak je napomenuo da je karantin u FBiH propisan zakonom, da se retest može napraviti nakon 14 dana i da se nakon dva negativna testa može preporučiti narednih 14 dana samoizolacija. Kako je rekao, karantin je mjera koja je spasila zdravlje mnogim građanima i da je ta mjera dala efekta i opravdala sve što se od nje očekivalo.

bhrt.ba

Objava Solak: U narednim danima moguće ublažavanje pojedinih mjera u FBiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement