9.7 C
Jajce
Petak, 1 ožujka, 2024
BiH

Šoping ludilo u Poljsko, ukinuli PDV na hranu

Veliki broj Čeha pohrlio je preko granice u Poljsku nakon što je vlada te zemlje privremeno ukinula PDV na osnovne životne namirnice. Mnogi su ovo nazvali “šoping ludilom” i “seobom naroda”.

Od 1. februara u Poljskoj su hljeb, mliječni proizvodi, meso i prerađevine i mnogi drugi proizvodi oslobođeni od poreza na dodatnu vrijednost, a PDV je smanjen i na gorivo sa 23 na osam posto.

Poljska vlada je saopćila da će ta mjera u borbi protiv inflacije ostati na snazi pola godine. U decembru je stopa inflacije iznosila 8,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Jedan litar benzina košta oko 1,49 eura u Češkoj Republici u poređenju sa 1,16 eura u Poljskoj.

Foto: Blesk/Karel Janeček
Foto: Blesk/Karel Janeček

Češki propisi dozvoljavaju transport do 20 litara benzina u kanisterima preko granice, a kako javljaju tamošnji mediji, neki vozači nekoliko puta prelaze poljsku granicu i kupuju i do 100 litara.

Nulta stopa PDV-a na neku hranu je, očigledno, također pružila dodatni mamac za Čehe

Dugi su redovi za meso, mliječne proizvode i voće, piše češki dnevnik Mlada Frona Dnes. Naprimjer, narandže u Poljskoj koštaju 0,64 eura po kilogramu naspram 2,06 eura u prosjeku u Češkoj.

Iako su poljski prehrambeni proizvodi jeftiniji nego u Češkoj, razlike u cijenama u cjelini nisu tako privlačne kao u slučaju benzina, pišu češki mediji.

Foto: Blesk/Karel Janeček
Foto: Blesk/Karel Janeček

U sektoru maloprodaje u češkoj pograničnoj regiji već postoje žalbe na velike gubitke u prodaji.

“Ljudi kod nas kupuju samo pola vekne ili nekoliko kiflica”, rekla je za list Blesk prodavačica iz Istočnih Petrovica u Karvinama.

Jedan od razloga za prekogranični lov na povoljne cijene je taj što su cijene nedavno naglo porasle u Češkoj. U decembru je inflacija iznosila 6,6 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

(Klix)

The post Šoping ludilo u Poljsko, ukinuli PDV na hranu appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

“Udana sam, ali spavam s drugim muškarcima – mom suprugu to ne smeta”

Jajce Online

Osnovao firmu bez ijednog radnika RS-u, uzeo milion KM i ugasio je

Jajce Online

Pretresi na više lokacija u RS u vezi s ubistvom sarajevskih policajaca

Jajce Online