Klik Jajce
BiH Jajce Online

Spašavanje Janjićkih slapova na rijeci Bosni

Vođeni primjerima drugih lokalnih zajednica, koji su završili pobjedom prirode nad politikom, ekološki aktivisti sa mještanima Zenice odlučni su da spase Janjićke slapove na rijeci Bosni, te da nađu način da spriječe izgradnju hidrocentrale na rijeci Bosni.

Nakon što su eko aktivisti sa prošlomjesečnih protesta zahtjeve za obustavu gradnje buduće hidroelektrane na rijeci Bosni poslali na 5 adresa, odgovor su za sada dobili samo od dvije. Od Elektroprivrede da od projekta odustati neće, a nadu u bolje sutra ulijeva im zasad odgovor njemačke banke koja kreditira projekat sa 60 miliona, da će zahtjev uzeti u razmatranje. Osim problema uništenja Janjićkih slapova, dodatnog zagađenja vode i zraka u zeničkoj kotlini, ističu, već ugrožene životinjske vrste će potpuno nestati.

SAMIR LEMEŠ, Eko forum Zenica

Vidra koja je na crvenoj listi flore i faune bosne i hercegovine i ugrožena je vrsta. Studije elektroprivrede pokazala da će doći do izumiranja te vrste. Pored vidre imate tu i ribu mladicu koja se mrijesti na tom području i problem dodatni predstavlja hidrocentrala odnosno brana koja je napravljena na rijeci lašvi u merdanima jer upravo će ona zatvoriti prostor za migraciju. O tome ne razmišljaju bh vlasti, ali njemačka banka i evropska unija o tome sigurno razmišljaju i mi iz tog razloga idemo prema njima sa pritiscima kako bi smo dokazali, da nam oni pomognu da dokažemo da taj projekat nije dobar za okolinu.

Podsjećamo, borba za rijeku Bosnu traje od 2013. godine kada je tadašnje Gradsko vijeće dalo saglasnost za provođenje koncesije za izgradnju hidroelektrane, dok je sadašnji saziv dao dozvolu za eksproprijaciju zemljišta i projekat proglasio javnim interesom. Iz mjesnih zajednica koje gravitiraju oko buduće hidroelektrane tvrde da su potpisi iz te godine falsifikovani. Najavljuju tužbe.

MIRALEM KAKNJO, predsjednik Mjesne zajednice “Janjići”

Samovoljno predsjednici bivši mjesnih zajednica bez prisustva građana, bez ikakvih zborova, bez ikakvih dogovora, razgovora i to je njima glavni cilj. Kaže po zakonu, ne može biti po zakonu to me ne može niko ubjediti to se moraju prvo građani upozoriti, debitovat o tome raspravljat o tome i da konačna odluka padne od građana, međutim toga nije bilo.

S druge strane, Eko aktivisti ističu značaj praktične edukacije na podizanju svijesti društva o zaštiti svih zajedničkih dobara.

SAFET KUBAT, “Rijeke Bosne i Hercegovine – Budi promjena”

Kada govorimo o borbi i kada pozivamo ljude na aktivizam, mi ne pričamo ni protiv koga. Mi govorimo samo sa aspekta zaštite rijeka i sa aspekta zaštite samog stanovništva. Nekad i u jednoj fazi zdravlja stanovništva i na koncu borbe. Ono što je u bih jedino vrijedno i ostalo, a to su naša zajedniča dobra rijeke, šume jezera i tako dalje. Nijedan problem ne možemo posmatrati bez drugog ne možemo ga posmatrati odvojeno i borba je zajednička.

A sa takvom borbom cilj je ostvariv, obustaviti izgradnju hidroelektrane i zaštititi neprocjenjivi ekosistem, kakvi su Janjički slapovi. Jedno je jasno – inicijative i protesti građana tek su prva linija odbrane rijeka. Međutim, bez aktivnog učešća viših instanci vlasti, polako, ali sigurno ostat ćemo bez onoga, što se poslije ne može nadoknaditi. I to sve zbog nekoliko kilovata struje.

BHRT

The post Spašavanje Janjićkih slapova na rijeci Bosni appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Keljalić: Zašto je ukinuta elektrana u Elektrobosni i napravljena HE Jajce I?

Jajce Online

Blinken spreman na izazove Kine, Irana, Sjeverne Koreje i Rusije

Jajce Online

Tragedija u klubu bh. reprezentativca: U 61. godini preminuo dugogodišnji predsjednik

Jajce Online