6.4 C
Jajce
Nedjelja, 25 veljače, 2024
BiH

Srbija danas bira predsjednika, parlament i vlast u Beogradu

U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena birališta za parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u 14 gradova i opština, a pravo glasa na parlamentarnim i predsjedničkim izborima ima 6,502.307 birača.

Birači će odlučivati između osam predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u trci za 250 poslaničkijh mandata u državnom parlamentu, prenose srbijanski mediji.

Prema istraživanjima javnog mišljenja, izgledno je da će Aleksandar Vučić osvojiti drugi uzastopni mandat na čelu države, a da će njegova Srpska napredna stranka (SNS) imati najviše poslanikaa u parlamentu.

Vučić je glasao jutros nešto prije 8 sati u Novom Beogradu, te je tom prilikom najavio uvjerljivu pobjedu i da će „svatko dobiti onoliko koliko je zaslužio, koliko je radio i u skladu s očekivanjima građana”.

Predizborne ankete, uprkso optimizmu razjedinjene opozicije koja priželjkuje drugi krug, ukazuju na mogućnost da Vučić pobjedu izbori već u prvom, s oko 60 posto glasova, a prognoze su da će i vladajuća koalicija, prevođena Srpskom naprednom strankom, osvojiti natpolovičnu većinu u Skupštini Srbije.

Istovremeno s predsjedničkim i parlamentarnim izborima, novu vlast danas bira i oko 1,6 milipna Beograđana, a opozicija se s mnogo više optimizma nada da bi Vučiću i SNS-u mogli pomrsiti konce upravo u srbijanskoj prijestonici.

U utrci je ukupno 12 izbornih lista, a nadmeću se za 110 mandata u gradskoj skupštini, čiji vijećnici poslije konstitutivne sjednice većinom glasova biraju gradonačelnika.

Osim Beograda, o lokalnoj vlasti glasaće se u još 12 gradova i opština u Srbiji.

Zbog pritužbi na nepoštene izborne uslove, koje se iznose godinama, opozicija je bojkotovala izbore 2020. godine, ali ni uz posredovanje evroparlamentaraca u dijalogu s vlastima u međuvremenu nije postignut zadovoljavajući napredak.

Tako je i u predizbornim anketama čak 42 posto ispitanika istaklo sumnju u regularnost i ovogodišnjeg izbornog procesa.

Predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore danas će u Srbiji pratiti više od 4.000 posmatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID, te delegacije Evropskog parlamenta, OSCE-ova Ureda za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR), kao i posmatrači Evropske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

Najavljeno je kako će izbore pratiti i tim ambasade SAD-a u Beogradu, koja je novog ambasadora Christophera Hilla poslao u Srbiju dan uoči početka izborne šutnje, a istog dana njegove je akreditive primio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Birališta u Srbiji zatvaraju se u 20 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasanja očekuju se oko 22 sata.

(Fena)

The post Srbija danas bira predsjednika, parlament i vlast u Beogradu appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Hodžić: Academia koju sam pokrenuo prva je škola kuhanja u cijeloj BiH

Jajce Online

Vrijeme u BiH: Umjereno oblačno vrijeme, temperatura do 13 stepeni

Jajce Online

Kvalifikacije za SP: Slovenci savladali viceprvake svijeta, pobjeda Srbije u Piksijevom debiju

Jajce Online