Connect with us

Jajce

Srednjoškolci ulažu 50.000 eura u jajačku kino salu!?

Avatar

Published

onNačelnik općine Jajce Edin Hozan tokom protekle sedmice susreo se sa predstavnicima učenika srednjih škola iz Jajca, dobitnika prestižnog međunarodnog priznanja „Max van der Stoel“ za 2018. godinu i razgovarao o idejama za implementaciju novčanih sredstva ove nagrade. Sastanku su prisustvovali i predstavnici OSCE-a, Terenski ured u Travniku.

Bila je ovo prilika da načelnik Hozan čestita mladim Jajčankama i Jajčanima, učenicima ovdašnjih srednjih škola, na hrabrosti. Načelnik Edin Hozan pohvalio je trud i aktivizam ovih mladih ljudi i podržao inicijativu srednjoškolaca da sredstva od nagrade utroše u otvaranje multifunkcionalnog prostora za mlade Jajca.

Podsjećamo, ovu nagradu dodjelilo je Ministarstvo vanjskih poslova Holandije u saradnji s visokim komesarom OSCE-a za pitanja nacionalnih manjina kao priznanje izvanrednih postignuća s ciljem promovisanja integracije i društvene kohezije. Nagrada „Max van der Stoel” sa sobom nosi i novčanu nagradu u iznosu od 50.000 EUR-a koju srednjoškolci planiraju utrošiti na nove ideje učenika.

Nakon konsultacija između predstavnika učenika Srednje strukovne škole „Jajce“ i Srednje škole „Nikola Šop“ provedena je anketa među učenicima o tome kako i gdje utrošiti sredstva dobijena uz ovu nagradu. Učenici su se izjasnili za opciju rekonstrukcije i opremanja prostora u vlasništvu općine kao multifunkcionalnog prostora za mlade koji bi služio za projektovanje filmova, okupljanje mladih, organizovanje predstava i manjih koncerata.

Kao potencijalno mjesto i prostor koji bi zadovoljio ove potrebe predložena je  kino sala Doma kulture Jajce. Za narednu sedmicu dogovoren je novi sastanak sa rukovodstvom JU Dom kulture Jajce i planiran je obilazak potencijalnog prostora koji bi mogao biti iskorišten u ove svrhe.

(opcina jajce)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement