Connect with us

Kultura

Sredstvima nagrade „Max van der Stoel“ do multifunkcionalnog prostora …

Avatar

Published

onNačelnik općine Jajce Edin Hozan tokom protekle sedmice susreo se sa predstavnicima učenika srednjih škola iz Jajca, dobitnika prestižnog međunarodnog priznanja „Max van der Stoel“ za 2018. godinu i razgovarao o idejama za implementaciju novčanih sredstva ove nagrade. Sastanku su prisustvovali i predstavnici OSCE-a, Terenski ured u Travniku.

Bila je ovo prilika da načelnik Hozan čestita mladim Jajčankama i Jajčanima, učenicima ovdašnjih srednjih škola, na hrabrosti. Načelnik Edin Hozan pohvalio je trud i aktivizam ovih mladih ljudi i podržao inicijativu srednjoškolaca da sredstva od nagrade utroše u otvaranje multifunkcionalnog prostora za mlade Jajca.

Podsjećamo, ovu nagradu dodjelilo je Ministarstvo vanjskih poslova Holandije u saradnji s visokim komesarom OSCE-a za pitanja nacionalnih manjina kao priznanje izvanrednih postignuća s ciljem promovisanja integracije i društvene kohezije. Nagrada „Max van der Stoel” sa sobom nosi i novčanu nagradu u iznosu od 50.000 EUR-a koju srednjoškolci planiraju utrošiti na nove ideje učenika.

Nakon konsultacija između predstavnika učenika Srednje strukovne škole „Jajce“ i Srednje škole „Nikola Šop“ provedena je anketa među učenicima o tome kako i gdje utrošiti sredstva dobijena uz ovu nagradu. Učenici su se izjasnili za opciju rekonstrukcije i opremanja prostora u vlasništvu općine kao multifunkcionalnog prostora za mlade koji bi služio za projektovanje filmova, okupljanje mladih, organizovanje predstava i manjih koncerata.

Kao potencijalno mjesto i prostor koji bi zadovoljio ove potrebe predložena je  kino sala Doma kulture Jajce. Za narednu sedmicu dogovoren je novi sastanak sa rukovodstvom JU Dom kulture Jajce i planiran je obilazak potencijalnog prostora koji bi mogao biti iskorišten u ove svrhe.

(opcina jajce)Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement