Connect with us

BiH

Srijeda je “dan D”: Hoće li se povećati stopa PDV-a u BiH?

Avatar

Published

onNacrt novog Zakona o PDV u BiH treba da bude razmotren na narednoj sjednici Upravnog odbora UIO BiH, u srijedu 8. maja, piše portal Srpskainfo.
Taj nacrt ne predviđa povećanje stope PDV-a, što se učestalo pominje u BiH, s obzirom na to da je napravljen na osnovu prednacrta zakona, koji je Upravni odbor već prihvatio, te koji ne pominje promjenu stope ovog indirektnog poreza.
Uoči sjednice, ipak, iz Upravnog odbora ne otkrivaju kakvi su njihovi stavovi o potrebi da se u BiH mijenja stopa PDV-a, te na koji način.
Stav o nacrtu zakona biće, kažu, poznat „nakon što se obavi rasprava i članovi budu glasali o ponuđenim rješenjima“.
U dokument koji je još ranije pripremila Uprava za indirektno oporezivanje sa ekspertima EU, te uputila Upravnom odboru, ugrađene su neophodne promjene kako bi novi Zakon o PDV-u u BiH bio u potpunosti usklađen sa legislativom EU.
– Uprava se, međutim, nije upuštala u izmjene stopa, rokova za plaćanje PDV-a, kao ni mogućnosti da se PDV plati samo na naplaćene fakture i da se pravo na odbitak ulaznog PDV-a može ostvaririti samo na one fakture koje su plaćene dobaljačima, te druga slična pitanja, na koje odgovore moraju dati vladajuće strukture u BiH, a prije svega Upravni odbor UIO, Savjet ministara i Parlament BiH – navodi portparol UIO BiH Ratko Kovačević.
Po njegovim riječima, Zakon o porezu na dodanu vrijednost u BiH se primjenjuje od početka 2006. godine, a BiH i danas ima sistem PDV-a za koji se, kao najefikasniji, zalažu mnoge međunarodne finansijske institucije.
– U UIO smatramo da je upravo ovakav sistem jedinstvene stope koja nije visoka, najbolji model za BiH – dodaje on.
Objava Srijeda je “dan D”: Hoće li se povećati stopa PDV-a u BiH? pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement