Connect with us

BiH

SSS BiH: Novi Zakon o radu ponižava i izrabljuje radnike

Avatar

Published

on

SSS BiH: Novi Zakon o radu ponižava i izrabljuje radnike

Savez samostalnih sindikata Federacije Bosne i Hercegovine, oštro se protivi Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu, koji je predložilo Federalno mnistarstvo rada i socijalne politike. Prema ovom Zakonu, poslodavcima bi bila ostavljena mogućnost da za vrijeme vanrednog stanja radnike upute na tzv. čekanje od tri mjeseca, ali i da im smanje platu. Zbog toga Sindikat poziva Vladu da povuče ovaj Zakon iz procedure.

Kako tvrde u Savezu samostalnih sindikata, prema Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu, poslodavac tijekom stanje prirodne i druge nesreće, može uputiti radnika na čekanje posla u najduljem razdoblju od tri mjeseca. Sindikat odbacuje takve predložene mjere, smatrajući kako je to ponižavanje i izrabljivanje radnika.

“Predloženim izmjenama, namjerno ili nenamjerno, radnik ni u jednoj odredbi nije prikazan kao neko ko se treba zaštititi. Predloženi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu de facto zakonski definiše radnika kao roba u vrijeme elementarne nepogode”, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema riječima Šatorovića, u tom slučaju poslodavac ima slobodu samovoljno isplaćivati plaću kada i koliko to hoće; ima pravo primorati radnike na korištenje godišnjeg odmora ili na čekanje posla, te da ih nakon tri mjeseca otpusti. Ovakvim Zakonom bi, kako kažu, broj otpuštenih radnika bio mnogo veći od sadašnjeg.

“Kompletan tekst Zakona ostavlja poslodavcu mogućnost da radi sve po slobodnoj volji – skraćuje radno vrijeme, i da mu, u vrijeme kada je radno vrijeme skraćeno, isplaćuje 75 % najniže plate u FBiH, tačnije, po ovom prijedlogu 305KM”, ističe Šatorović.

Ako se u parlamentarnoj proceduri usvoji ovakav zakon, kažu, ponovno će doći u situaciju da odredbe Zakona o radu osporavaju na Ustavnom sudu Federacije BiH. Poslodavci kažu kako je pri usvajanju i sadašnjeg Zakona o radu bilo neslaganja Sindikata i neopravdanih optužbi, jer se je broj uposlenih povećao i znatno poboljšao odnos poslodavaca i radnika.

“Nema govora da se radi o zloupotrebi od strane poslodavaca. Zajednički, i poslodavci i radnici i, vjerovatno, Vlada radimo na tome da sačuvamo radna mjesta a ne da se dešava da imamo otkaze, kao ovih dana kad smo imali veći broj otkaza. A ovakvim jednim zakonom možemo sriječiti da ne dolazi do većeg broja otkaza”, naglašava člam UO Udruženja poslodavaca FBiH Suad Ećo.

Iz Vlade Federacije BiH kažu kako su ponudili socijalnim partnerima da sami definiraju sporazum koji bi Vlada potpisala. S obzirom na to da nije postignut dogovor Vlada Federacije BiH je, kako je rečeno, morala adekvatno reagirati.

“Moram reći da su ovi pregovori zaista bili zahtjevni, komplikovani, vrlo teški, međutim nisu urodili plodom. Obzirom da socijalni partneri nisu postigli sporazum, Vlada FBIH mora donijeti određene izmjene i dopune Zakona o radu”, ističe Edita Đapo iz koordinacijskog odbora Vlade FBiH.

Iz Vlade su naveli kako se nadaju da će se Savez samostalnih sindikata, premda predstavlja sve radnike u javnom sektoru, sada solidarizirati s radnicima u privatnom sektoru, a o izmjenama i dopunama Zakona o radu odlučivat će na sjednici Vlade u utorak.

bhrt.ba

Objava SSS BiH: Novi Zakon o radu ponižava i izrabljuje radnike pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement