Connect with us

BiH

Šta je rješenje za rudnike u BiH?

Avatar

Published

on

Jama Stranjani rudnika mrkog uglja Zenica jedna je od prvih koja se zatvara. Najavljena reorganizacija izaziva bojazan kod rudara, strahuju za svoja radna mjesta. Do sad provedena istraživanja pokazuju kako je budućnost prozivodnje električne energije koncentrirana na ugalj, površinske kopove i jame koje su održive.

Kada je 2009. godine usvojen Zakon o konsolidaciji rudnika, država je 240.000.000KM duga sedam rudnika svela na nulu. Obaveza Elektroprivrede koja je preuzela 100 posto udjela od federalne vlade bila je dokapitalizacija u koju je uloženo 300 miliona maraka, investiranje, modernizacija kroz kredite. Ipak uslovi u nekim jamama i danas su slični onima prije 50 godina.

Broj zaposlenih je smanjen sa 10.460 na 8.265 što se smatra dobrim, ali nedovoljnim obzirom na prekobrojnu administraciju, ali i prevelik broj rudara, ocjenjuje federalni premijer

Resorni ministar naglašava da je sve moglo biti drugačije da se 2015. godine ispoštovao plan Vlade o reorganizciji rudnika i plaćanju tekućih obaveza. Krenulo je dobro, završilo s gubicima, kazao je.

Kada je usvojen Zakon o konsolidaciji rudnika, struka i međunarodni konsultanti ocjenili su da je restruktuiranje koncerna neophodno da bi rudnici bili spremni za nove blokove TE 7 u Tuzli, blok 8 u Kaknju. I tada se znalo da postoje pogoni koji će biti ugašeni jer njihov eksploatacijski vijek nije dovoljan ni da se vrati uloženo.

Iako iz Elektroprivrede poručuju kako otpuštanja neće biti, samo preraspodjele, reorganizacija koja je najavljena nužno će podrazumijevati uvezivanje staža, otpremnine, rješavanje invalida rada ali i nepotrebnog nadzornog osoblja i prevelike administracije.

Sve to utiče i na poslovanje Elektroprivrede naveli su u ovom društvu uz opasku kako su već avansno za ugalj uplatili 130.000.000KM, što je više od polovine ukupne vrijednosti ugovora šest rudnika. Neopodna je hitna reorganizacija složni su s vladinim mjerama koja rudnike vidi kroz dva nova zavisna društva koji bi okupili rudnike. Ostali bi trebali ići na tržište zaključila je i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

I na kraju šta je rješenje? Struka kaže, između ostalog, izazak iz koncerna.

Zanimljivo je kako su gotovo sve privatne kompanije koje su poslovale s rudnicima ostvarile značajan profit, dok radnici sa zebnjom očekuju da li će svaki novi radni dan biti i posljednji.

 

 

(N1)

 

 

 

Objava Šta je rješenje za rudnike u BiH? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement