Connect with us

Jajce Online

Šta jesti za zdrav doručak

Avatar

Published

on


Ako želite zdravo doručkovati, morate znati koje su namirnice najbolje. Uzmite tanjir i podijelite ga na tri zamišljena dijela – na jedan stavite hranu koja sadrži proteine, na jednu kompleksne ugljikohidrate i na treću svježe voće i povrće.

Pazite da ste zadovoljili i potrebe organizma za zdravim masnoćama. Na ovaj način tijelu ćete osigurati potrebnu energiju za taj dan, a i izbjeći ćete napad gladi prije ručka.

Voće – Da biste u organizam unijeli potrebne vitamine, antioksidante i vlakna, dnevno pojedite barem dvije porcije voća. Dovoljna količina po obroku je 150 grama voća, koliko je teška jedna srednje velika jabuka, ili dva manja kivija. Birajte svježe, sezonsko voće, a u njegovom nedostatku može poslužiti i smrznuto voće.

Proteini – Zaslužni su za izbjegavanje napada gladi u periodu do ručka jer je upravo taj makronutrijent odgovoran za uravnoteženje nivoa šećera u krvi. Dva kuhana jaja za doručak odličan su izbor za vaše proteinske potrebe. Možete ih zamijeniti nemasnim jogurtom, sirom ili šakom badema.

Ugljikohidrati – Kompleksni ugljikohidrati odličan su izvor energije za početak dana. Izbjegavajte ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom jer ćete nakon njih vrlo brzo ponovno biti gladni. Preporučuje se ili jedna kriška hljeba od integralnih žitarica ili polovina šolje zobenih pahuljica ili prosa.

Povrće – Dnevno se preporučuje pet porcija povrća. Nutricionisti pojašnjavaju da je to minimum za potreban unos vlakana, vitamina, minerala i antioksidanta iz povrća. Da biste zadovoljili ovu nutritivnu potrebu, povrće uvrstite i u doručak. To će se odlično odraziti i na vašu probavu.

Birajte masnoće

Zdrave masnoće također moraju biti dio doručka. Nekoliko komada avokada odličan je izbor. Sadrži masnoće koje snižavaju holesterol, a i bogat je vlaknima i antioksidantima. Umjesto avokada, možete uzeti šaku orašastih plodova ili jednu malu kašiku maslaca od kikirikija ili lanenog ulja.

Daje energiju

Zdrav i uravnotežen doručak daje energiju za početak novog dana, poboljšava koncentraciju i pamćenje, osigurava ravnomeran unos hranjivih materija. Uz to, sprečava uzimanje hrane između obroka, održava liniju vitkom, poboljšava rad metabolizma, omogućava da se hranimo zdravo i uravnoteženo.

 

Dobar balans

Redovan doručak ne znači još uvijek da imate i zdrave navike u ishrani.Ako ujutro,naprimjer, popijete kafu i pojedete kiflu na putu do posla, vjerovatno ćete biti manje produktivni i umorni već oko podneva. Ovaj obrok, kao i svaki drugi, mora biti dobro izbalansiran i sadržati pravilan odnos proteina, masti, ugljikohidrata, minerala i vitamina.

Bolja koncentracija

Ako želite biti zdravi i puni energije, žitarice moraju biti integralne. Jedno istraživanje pokazalo je da žitarice u doručku poput zobenih pahuljica, pomažu u koncentraciji i učenju. Umjesto rafiniranih žitarica od kojih se sastoje razna peciva, palačinci i ostale popularne namirnice, za doručak birajte integralne.

 

 

(Avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement