Connect with us

BiH

Šta piše u revizorskim izvještajima lokalnih zajednica u Srpskoj

Avatar

Published

on

Šta piše u revizorskim izvještajima lokalnih zajednica u Srpskoj

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske objavila je izvještaje o poslovanju 6 opština u 2018. iz kojih se vidi da su neke nezakonitosti zajedničke za sve opštine, ali i da je finansijska disciplina lošija što je lokalna zajednica manja.

Opština Ribnik s budžetom od 4,3 miliona KM dobila je od revizora mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima i negativno mišljenje o usklađenosti poslovanja sa zakonima. Prvi osnov za negativno mišljenje je činjenica da opština nije donijela plan javnih nabavki, što je bila obavezna po zakonu, jer nije planirala pojedinačne predmete nabavki za kapitalne investicije, već se pod jednom stavkom podrazumijevalo više nabavki.

Za pojedine nabavke koje su provedene u 2018. nije navedeno da će se iste finansirati iz budžeta 2019. U 2018. godini provedene su nabavke u vrijednosti od 1.676.744 KM više od predviđenih planom nabavki, a od toga za 631.973 KM su potpisani ugovori za koje su prekoračeni izvori finansiranja za 2018.

Opština je za održavanje makadamskih puteva provela 8 direktnih postupaka ukupne vrijednosti 28.250 KM za koje je trebalo provesti konkurentski postupak, jer odgovaraju većem vrijednosnom razredu. Nabavka radova na izgradnji javne rasvjete je planom predviđena 20.000 KM, da bi kasnije radovi bili procijenjeni na 55.000 KM.

– Opština Ribnik je nabavljala usluge zimskog održavanja za različite dionice u iznosu od 70.191 KM, što je više za 28.815 KM od ugovorenog iznosa i predstavlja pogrešno procijenjenu vrijednost nabavke za koje je trebalo pokrenuti novi postupak – naveli su revizori.

Skupština opštine Kupres je budžet za prošlu godinu u iznosu od 280.500 KM usvojila tek 28. decembra, što znači da je debelo probila rokove iz Zakona o budžetskom sistemu RS. Kupres je dobio negativno revizorsko mišljenje o finansijskim izveštajima i mišljenje s rezervom o usklađenosti.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kupres

Opština nije provela popis imovine i potraživanja u skladu s važećim pravilnikom, jer nisu popisana potraživanja, dugoročne i kratkoročne obaveze, rezervisanja i druge obaveze. Opština nije priznala učešće u kapitalu KP „Komunalac“ d.o.o. Kupres.

– Zbog navedenih grešaka budžetski prihodi su veći za 116.222 KM, budžetski rashodi su takođe veći za 13.570 KM, a iskazani bruto budžetski suficit treba korigovati na više za 102.652 KM. Takođe, Opština Kupres nije preduzela aktivnosti na utvrđivanju vlasništva nad nekretninama koje koristi, a obaveze po kreditnim zaduženjima iz ranijih godina nisu priznate – dio je revizorskih nalaza.

Opština Mrkonjić Grad, koja je raspolagala budžetom od 11,5 miliona KM, dobila je mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima, a pozitivno mišljenje o usklađenosti.

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Neke zamjerke se ponavljaju kao i kod ostalih zajednica: Opština nije korigovala svoje učešća u kapitalu za dio koji se odnosi na povećanje vrijednosti akcijskog kapitala KP „Park“ a.d. Mrkonjić Grad u iznosu od 189.193 KM, te su akcije i učešća u kapitalu manje iskazane za navedeni iznos.

Pored navedenog, opština Mrkonjić Grad nije iskazala učešća u kapitalu po osnovu osnivačkog uloga u institicijama Javna ustanova Centar za socijalni rad, Agencije za privredni razvoj i Kulturno-sportski centar „Petar Kočić“, čiji je osnivač.

Za opšinu Nevesinje, revizori su za oba izvještaja dali mišljenje s rezervom, baš kao i za Kneževo, dok je Derventa dobila pozitivna mišljenja o finanijskim izvještajima i o usklađenosti.

Bivši glavni revizor RS, profesor na Ekonomskom fakultetu Banjaluka Duško Šnjegota, smatra da su veće šanse za greške kada je subjekt ili sistem manji i da se to ne odnosi samo na opštine.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Duško Šnjegota

– Jer, kako mi to zovemo, sistem internih kontrola je objektivno slabije uspostavljen i teže je provesti neke kontrolne postupke. To je generalna ocjena; tako je i u preduzećima i u budžetskom sektoru – kaže Šnjegota za Srpskainfo.

Sudeći prema revizorskim izvještajima, Zakon o javnim nabavkama BiH je rak rana većine opština. Da li je razlog leži u komplikovanim zakonskim procedurama ili ne postoji želja da se one poštuju?

– Taj zakon je odavno zreo za promjenu ili za potpuno novi zakon. Tako mnogi misle, nisam rekao ništa novo. I to je opet, s obzirom na složenost procedura javnih nabavki, teže očekivati da se primjeni doslovno kada imate manje ljudi koji se mogu uključiti. Malim opštinama je to sigurno veći problem nego nekoj razvijenoj lokalnoj zajednici –zaključuje Šnjegota.

Stojanović: Revizori su otupili oštricu

Predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine RS Tomica Stojanović smatra da je, generalno posmatrano, rad Glavne službe za reviziju javnog sektora RS uticao na pozitivne pomake u radu svih budžetskih korisnika, od lokalnih zajednica, preko javnih preduzeća, do najviših republičkih institucija.

Foto: Srna

Tomica Stojanović

– S druge strane, mislim da je Glavna služba za reviziju u posljednje vrijeme izgubila oštricu koju je imala na početku rada, kada su bili strožiji kriterijumi i kada se teže moglo doći do pozitivne ocjene nego sada. Lično sam bio u četiri-pet institucija gdje sam bio predmet revizorskog ocjenjivanja, ispravki, popravki. Nažalost, sada ima nekih informacija da je to predmet raznih, da ne kažem, potkusurivanja i kupovine pozitivnog izvještaja – kaže Stojanović.

 

 

(Srpska info)

Objava Šta piše u revizorskim izvještajima lokalnih zajednica u Srpskoj pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement