17.3 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
BiH

Šta se krije iza najave rasta minimalne plaće:

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je povećanje minimalne plaće na 700 KM s dosadašnjih 406, međutim, prema svemu sudeći, radi se o novom prikrivenom udaru na privrednike i zaposlene u privatnom sektoru.

Drastičan rast

Iako povećanje sa 406 na 700 KM izgleda kao drastičan rast od 72,4 posto, to nije tako.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za „Avaz“ je kazao da, kao i uvijek, predloženi zakon ima dobre i loše strane.

– Suština je da se proširuje porezna osnovica, i to na sve ono što je do sada bilo neoporezivo, a to su topli obrok, prijevoz, jubilarne nagrade, regres, pa čak i na ugovore o djelu. Dakle, sve će se to, prema novom Zakonu o doprinosima, oporezovati, a paralelno se smanjuje stopa na 32 posto. To zvuči fino, međutim, kad se uđe u dublju analizu, to i nije tako – pojasnio je Smailbegović.

Dodao je da je pozitivna strana samo u tome da se napokon ide u smjeru uređenja ove oblasti u FBiH.

– Matematika govori da ovaj zakon pogoduje onima s višim plaćama, a ovi radnici što su na minimalcu ili koji su blizu minimalca imat će dodatne troškove. Trenutna minimalna plaća je 406 KM i doprinosi su između 250 i 270 KM, na ovih Fadilovih 700 KM doprinosi će biti 340 KM. Dakle, to je povećanje za sigurnih 80 KM i to ide prema državi – naglasio je Smailbegović.

  • Smailbegović: Sistem  prilagoditi radnicima

    Smailbegović: Sistem prilagoditi radnicima

    FOTO: AVAZ


Neutralni efekt

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH pokušava ovom računicom „uhvatiti neutralne efekte“.

– Moguće je da će na godišnjem nivou biti smanjeno opterećenje za nekih 150 miliona KM, ali to će na kraju inkasirati ovi s višim plaćama. A sistem bi se trebao postavljati prema najbrojnijoj populaciji radnika, a to nisu oni s najnižim plaćama – istakao je Smailbegović.

Mora biti niža stopa

Na pitanje o stopi doprinosa, Smailbegović ističe da bi se najavljenih 32 posto trebalo sniziti na 30.

– Toliko se proširuje porezna osnovica da će Federacija imati šire područje za ubiranje poreza. Procjenjujemo da će i s ovim smanjenjem pasti dio sive ekonomije i prijeći na legalno poslovanje, ali to upravo daje prostora da postotak ide još niže. Međutim, oni insistiraju da to bude 32 posto. Prema našem mišljenju, realno bi bilo da bruto plaća bude 1.000 KM, od toga državi 300 KM, a radniku 700. Međutim, nismo naišli na razumijevanje – kazao je Smailbegović.

 

 

(avaz)

The post Šta se krije iza najave rasta minimalne plaće: appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Vrela Sane proglašena spomenikom prirode

Jajce Online

“Zlatni dečko”: Film o srbijanskom Maradoni i mračnoj strani nogometa

Jajce Online

Horoskopski zankovi koje je bolje ne ljutiti

Jajce Online