Connect with us

BiH

Šta su imami poručili na hutbi: Homoseksualizam je grijeh i haram

Avatar

Published

on

Šta su imami poručili na hutbi: Homoseksualizam je grijeh i haram

BiH

Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH

U istom zaključku se naglašava kako se homoseksualizam nedvojbeno u izvorima islama (Kur’anu i Sunnetu) kvalificira velikim grijehom i razvratom (el-fahiše) i kao takav zabranjenim (haram)

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Na osnovu zaključka Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini sa sjednice od 15. augusta ove godine, svi imami u BiH su na jučerašnjoj hutbi prenijeli stav IZ o najavljenom okupljanju LGBTIQ osoba u Sarajevu, objavila je MINA.

U poruci koju su imami prenijeli vjernicima u svim džamijama se kaže:

„Na osnovu upita velikog broja vjernika i vjernica o stavu Islamske zajednice prema najavljenom javnom okupljanju LGBT populacije, Vijeće muftija podsjeća vjernike na svoj zaključak sa pete redovne sjednice održane u Sarajevu 16. decembra 2015. godine u kojem se kaže kako islam afirmira brak i porodicu, podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva.

Prema učenju islama, brak je ugovor o zajedničkom životu između muškarca i žene zaključen uz obostrani pristanak s ciljem osnivanja porodice, moralnog uzdizanja i zadovoljenja materijalnih, tjelesnih i duhovnih potreba među supružnicima i njihovim potomstvom. Allah dž.š. u Kur’anu kaže: „O ljudi, Mi vas od jednog muškarca i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali…“. (El-Hudžurat, 13) i kaže: „i jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju;“ (Er-Rum, 21).

U istom zaključku se naglašava kako se homoseksualizam nedvojbeno u izvorima islama (Kur’anu i Sunnetu) kvalificira velikim grijehom i razvratom (el-fahiše) i kao takav zabranjenim (haram).

Autor: Fena

Fokus.ba

Objava Šta su imami poručili na hutbi: Homoseksualizam je grijeh i haram pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement