Connect with us

BiH

State Department: Bosanske kriminalne grupe često djeluju van Balkana,…

Avatar

Published

onTijela za provedbu zakona i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini nisu efikasne u sprečavanju trgovine drogama, ocjena je američkog State Departmenta.

Američki State Department u godišnjem izvještaju o međunarodnoj trgovini drogama, objavljenog krajem marta 2019. godine, navodi da je Bosna i Hercegovina tranzitna zemlja za međunarodnu trgovinu drogom.
“Bosanske kriminalne grupe često djeluju izvan Balkana, iako vođe takvih grupa organizacija borave u zemlji”, navodi se u izvještaju.
Navode da je Jadranska obala glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Evropi i da međunarodne kriminalne grupe, uglavnom orijentisane na marihuanu, heroin i kokain, dominiraju trgovinom drogom na Balkanu.
“Bosna i Hercegovina nije glavni proizvođač nedopuštenih droga, niti ciljno odredište za prodaju nedopuštenih supstanci. Smještena je između centara za preradu droga u jugozapadnoj Aziji i tržišta u zapadnoj Evropi”, navodi State Department.
Situaciju usložnjava, stoji u izvještaju, to što su fragmentirane policijske strukture u Bosni i Hercegovini od državnog do kantonalnog nivoa, a što ometa saradnju i zajedničke istrage. Navode da je njihova sposobnost da rade složene istrage i dalje ograničena.
Izvještaj također kaže da korupcija, koja je u zemlji duboko ukorijenjenja, može ugroziti efikasne istrage i krivična gonjenja. Također se kaže da ni vlasti nemaju volje da doprinesu u borbi protiv trgovine narkotika.
BiH sarađuje sa Sjedinjenim Državama na poboljšanju istražnih kapaciteta kako bi se suzbila trgovina drogama, kao i da se saradnja odvija i sa drugim partnerima, navodi se u izvještaju.
Za 10 mjeseci 2018. godine, policija je zaplijenila 3.35 kilograma heroina, 2.7 kilograma, kokaina, 1.84 tona marihuane, ali i drugih narkotika.
Izvještaj u drugom dijelu govori o napretku BiH u borbi protiv pranja novca i oduzimanjem imovine. Kaže se i da je došlo do usklađivanja takvih zakona na različitim nivoima vlasti.
Izvještaj podsjeća da na državnom nivou vlasti i dalje ne postoji Agencija za oduzetu imovinu.
U periodu od januara do oktobra 2018. godine, prema informacijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudovi su izrekli šest osuđujućih presuda vezanih za pranje novca za devet osoba.

(Klix)
Objava State Department: Bosanske kriminalne grupe često djeluju van Balkana, vođe borave u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement