Connect with us

BiH

Statistika: Najmanje autoputeva u BiH

Avatar

Published

on

Republika Srpska planira da izgradi ukupno 420 kilometara auto–puta do 2030. godine. Da je to moguće uraditi u narednih jedanaest godina rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Vozači u Srpskoj na raspolaganju imaju 106 kilometara auto–puta. Radi se na tome da se Banja Luka preko Doboja, Brčkog i Bijeljine auto-putem poveže sa Beogradom. U međuvremenu, Republika Srpska je potpisala i koncesiju sa partnerima iz Kine, pa se očekuje izgradnja auto-puta od Banjaluke prema Prijedoru. Ekonomisti kažu da nije relano očekivati da do 2030. imamo novih 300 kilometara auto–puta.

U Federaciji BiH u upotrebi je 101,7 kilometara auto-puta, što znači da BiH ima svega 200 kilometara puta, uglavnom izgrađenih iz kreditnih sredstava, iako se po osnovu putarina i akciza na gorivo godišnje ubere milijardu maraka, koje idu u budžet. Bez obzira na to, uočljivo je da gradnja auto-puteva u BIH stagnira od 2015. godine, iako su za većinu planiranih dionica osigurana kreditna sredstva, ali i sredstva od putarine i akciza. Građanima se za izgradnju puteva naplaćuje i porez prilikom registracije vozila.

Kada se saberu prikupljena sredstva po raznim osnovama, za potrebe izgradnje auto-puteva do sada je prikupljeno više od osam milijardi maraka. Hrvatska ima više od 1.300 kilometara, a Srbija oko 800 kilometara auto-puteva. Sa ovakvom brzinom izgradnje Srbiju bismo prestigli za 46 godina, a Hrvatsku za 84 godine, i to pod uslovom da svi obustave gradnju. Od Bosne i Hercegovine gora je samo Crna Gora, koja će krajem ove ili početkom naredne godine dobiti prve kilometre auto-puta.

(BN)

Objava Statistika: Najmanje autoputeva u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement