Connect with us

BiH

Staž u rukama stečajnih upravnika

Avatar

Published

on

image

lada Federacije BiH u ovoj godini je za uvezivanje staža i penzionisanje 90 radnika u sedam privatnih privrednih društava dodijelila skoro milion maraka, dok je za 119 radnika iz četiri javna privredna društva izdvojeno skoro dva miliona KM.

Kako nam je kazao Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, sa ovim radnicima to je ukupno 2.917 njih kojima je riješeno ovo pitanje od 2015. godine.

Korekcija

– Od 2015. do 2018. Vlada je iz dva izvora, iz budžeta, odnosno putem grantova, i iz fonda Razvojne banke, izdvojila 33,3 miliona KM, 2.917 radnika je zbrinuto i otišli su u zasluženu penziju. Prošle godine smo prilikom kreiranja budžeta za 2019. napravili izračun i došli do podatka da je to oko 10 miliona KM koji će biti potrebni u ovoj godini, da bi svi radnici koji imaju problem neuvezanog staža otišli normalno u penziju. Tako smo i aplicirali, sredstva su odobrena kroz proračun Vlade FBiH i data je saglasnost federalnog Parlamenta, i Zastupničkog i Doma naroda. Jedinu korekciju koju smo uradili jeste da smo razgraničili da devet miliona ide za uvezivanje staža za javne kompanije, a milion za privatne. Nakon toga se išlo u izradu programa na koji je Vlada dala saglasnost, definisani su i kriteriji po kojima će se dodjeljivati ta sredstva, objavljen javni oglas i prije nekoliko dana smo potpisali sve te ugovore, odnosno podijelili smo skoro tri miliona KM za ovu godinu, kazao nam je Džindić.

Jedna od firmi čijim radnicima je uvezan staž je tuzlanska “Aida”, a Hasan Užičanin, jedan od bivših radnika, kaže kako je i bilo vrijeme da se to desi.

– Konačno, radnici koji su tu radili 30 do 40 godina, a koji su stekli uslove, mogu otići u zasluženu penziju. Za nas 316 radnika koji smo ostali u stečaju uplaćeno je svih 18 godina radnog staža, međutim još su nam dužni potraživanja od osam plata koje nam sljeduju po zakonu. Međutim, radnici su zadovoljni i time što im je staž uvezan, kazao nam je Užičanin.

Za ovu godinu ostalo je još neutrošenih sedam miliona KM, koji stoje jer stečajni upravnici koji su se prijavljivali na javne pozive nisu dostavljali potpunu dokumentaciju.

image
DŽINDIĆ: ZA ČETIRI GODINE ZBRINUTO JE 2.917 RADNIKA

– Ovdje se radi o neprofesionalnom odnosu ljudi koji apliciraju i predaju dokumente za javni oglas. Radi se o stečajnim upravnicima koji ili nisu na vrijeme predali ili nisu predali potpunu dokumentaciju koja je tražena od njih javnim oglasom. Dokumentacija se mora podudarati sa onim što javni oglas traži i mi tu ne možemo nikome progledati kroz prste. Dakle, sredstava ima, samo se na ponovljeni javni oglas, koji će biti za oko mjesec, moraju javiti sa preciziranom dokumentacijom i dobit će sredstva ukoliko ispunjavaju sve uslove, poručio je Džindić.

Sarajevska Hidrogradnja već je tri godine u stečaju, a radnici još nisu ostvarili svoja prava niti im je išta uplaćeno od tada. Problem je, kako nam je kazao Miralem Terzo, jedan od bivših radnika, što je stečajni upravnik u fazi stečajnog postupka osporio sva potraživanja Porezne uprave Federacije i taj proces se sada vodi na Općinskom sudu u Sarajevu. Smatra da će on trajati godinama.

Spor sa PU

– Prije tri godine otpušteno je 575 radnika i u ovom periodu 30 njih je umrlo a da nisu dočekali da im se izmire obaveze. Na javne pozive koje je Vlada raspisivala trebao je da reaguje stečajni upravnik, međutim, kod nas je ušla stečajna mafija koja ni nakon tri godine nije uspjela da donese plan utroška stečajnih sredstava. Upravnik je prodao 15 miliona KM stečajne mase a da nijednom radniku nije isplatio ni fening. Uvezivanje radnog staža kod nas je nemoguće. Samo oni radnici koji napune 65 godina mogu da apliciraju na javni poziv zbog parničnog spora sa Poreznom upravom, te se za narednih sedam godina nikome legalno od prodate stečajne mase ne mogu uplatiti doprinosi. Taj postupak traje do konačne pravosnažnosti rješenja. Znači, samo se onima koji napune 65 godina i koje stečajni upravnik prijavi po javnom pozivu može po minimalnoj stopi uvezati staž, kaže Terzo.

Kada je u pitanju 2020. godina, kako nam je kazao Džindić, već se radi na formiranju osnovnih baza, tačnije podataka za unos i kreiranje budžeta.

– Mi smo aplicirali ponovo sa deset miliona. Naš proračun za 2020. je oko 9,6 miliona, mi smo išli sa oko 10, jer uvijek bude tih odstupanja za nekoliko procenata, u zavisnosti od događaja, kaže Džindić.

(oslobodjenje.ba)

Objava Staž u rukama stečajnih upravnika pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement