Connect with us

BiH

Stiže novi pravilnik: Ko će sve moći točiti gorivo na račun države

Avatar

Published

onNovim pravilnikom o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine bit će određeno da samo službeni vozači mogu točiti gorivo u te automobile.
Naime, dosadašnjim pravilnikom nije bilo dovoljno precizirano ko može koristiti elektronske kartice za nabavku goriva, iako se “podrazumijevalo” da su to službeni vozači.
Što se tiče nabavke goriva, važećim pravilnikom u članku 9 i stavu 3 je utvrđeno da “na osnovu zaključenog ugovora sa dobavljačem izabranim u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, pojedinačne isporuke goriva za službena vozila se vrše isključivo upotrebom elektronskih kartica, izdanim od dobavljača”.
– Izuzetno od odredbi stava (3) ovog člana u slučaju službenog putovanja u inostranstvo kada upotreba elektronskih kartica za nabavku goriva od odabranog dobavljača nije moguća ista se može izvršiti i gotovinskim plaćanjem – navedeno je u stavu 5.
Mensura Beganović, zastupnica DF-a i članica Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, kazala je za Faktor da je predloženo da se u novom pravilniku izričito navede da gorivo može točiti samo vozač.
Sead Kadić, delegat SDA u Klubu bošnjačkog naroda i predsjednik ove komisije, kazao je za Faktor da se u Parlamentarnoj skupštini BiH već duže vrijeme raspravlja o primjedbama revizora na utrošak budžetskih sredstava pa tako i o primjedbama na korištenje službenih vozila.
– Što se tiče pravilnika o korištenju službenih vozila, imali smo već tri-četiri sjednice, ali nismo postigli konsenzus i imamo nekoliko nedorečenih stavova. Zakazali smo sjednicu komisije za 30. maj i nadam se da ćemo ga napokon usvojiti – kazao je Kadić.
Istaknuo je da “tu nema ništa posebno sporno” dodavši da se još nisu dogovorili oko toga hoće li sekretari Zastupničkog i Doma naroda PSBiH moći koristiti službena vozila izvan radnog vremena.
– Većina nas misli da bi oni morali imati na raspolaganju vozilo u situacijama, na primjer, kad dolazi neka strana delegacija i tu imamo određene prijepore. Što se tiče točenja goriva, ni danas to ne može raditi ko god hoće. Ako će neko krasti gorivo, on to može raditi i s pravilnikom i bez pravilnika – naglasio je Kadić.
Podsjetio je da su u posljednja dva mjeseca došli do konsenzusa i o pravilnicima o reprezentaciji te o službenim telefonima i tu su, kako je kazao, napravili neke uštede.
 
 
(Faktor.ba)


The post Stiže novi pravilnik: Ko će sve moći točiti gorivo na račun države appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement