Connect with us

BiH

Strah od osvete: Samo 17 uposlenika bh. institucija prijavilo korupcij…

Avatar

Published

onU posljednje tri i po godine samo 17 uposlenika u državnim institucijama prijavilo je korupciju Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i zatražilo zaštitu. Istovremeno je na istu adresu, najčešće anonimno, poslano i 139 prijava korupcije koje su proslijeđene tužilaštvima.
Ova agencija osnovana je i kao jedan od uvjeta Evropske unije za uvođenje bezviznog režima, a Zakonom o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH ona je, zajedno sa Upravnim inspektoratom Ministarstva pravde BiH, nositelj provedbe tog zakona.
Godinama nakon osnivanja ova agencija mučila se kako s nedostatkom prostora i sredstava za rad tako i s nedovoljnim brojem potrebnih kadrova. Tako je tek u junu prošle godine popunjena pozicija stručnog savjetnika za zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju.
Šesnaest zahtjeva za dodjelu statusa zaštićenog prijavitelja korupcije, odnosno “zviždača” došlo je iz devet institucija. Zahtjevi su stigli iz Centralne banke BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ureda za razmatranje žalbi BiH, Granične policije BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva komunikacija i transporta BiH te Okružnog suda u Doboji i Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo.

Međutim, status “zviždača” dobila su samo četiri prijavitelja korupcije, a ostalih dvanaest zahtjeva je odbačeno. U ovoj godini je podnesen jedan zahtjev i status “zviždača” je dodijeljen toj osobi.
– Najveći broj zahtjeva za dodjelu statusa zaštićenog prijavitelja korupcije u institucijama BiH nije mogao biti uvažen s obzirom da se Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije primjenjuje samo na zaposlene u institucijama BiH – kazao je za Faktor Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.
Strategijama i akcijskim planovima predviđeno je bilo i usvajanje zakona za zaštitu “zviždača” na svim nivoima u BiH, odnosno u entitetima i Brčko Distriktu BiH, međutim oni nikad nisu doneseni.
– U junu prošle godine definirane su zajedničke preporuke usmjerene na kreiranje harmoniziranih mehanizama zaštite uzbunjivača u javnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH – napomenuo je Šabotić. Korak naprijed učinjen je u bh. entitetu RS.
– Krajem marta u Istočnom Sarajevu održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u RS-u gdje su predstavnici Agencije dali konstruktivne prijedloge u kom pravcu bi trebalo ići sa zaštitom – dodao je Šabotić.
Ovoj agenciji je prošle godine upućeno i 139 prijava korupcije. Međutim, Agencija se isključivo bavi prevencijom korupcije i nema nijednu nadležnost u smislu represije. Procesuiranje osoba osumnjičenih za korupciju je u nadležnosti pravosudnih i policijskih organa u BiH pa su ti predmeti proslijeđeni tužilaštvima.
 
(Faktor.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement