Connect with us

BiH

STRAHOTA Dječiji brakovi u BiH: 12-godišnjakinju ponovno su udali i po…

Avatar

Published

on

STRAHOTA Dječiji brakovi u BiH: 12-godišnjakinju ponovno su udali i po...

Samo jedna djevojčica dobila je institucionalnu zaštitu, a najmlađu među njima, 12-godišnjakinju, ponovno su udali i poslali u inostranstvo.

Na području Bijeljine tijekom prošle godine sklopljena su četiri dječija romska braka. Samo jedna djevojčica dobila je institucionalnu zaštitu, a najmlađu među njima, 12-godišnjakinju, ponovno su udali i poslali u inozemstvo.

Ovaj podatak proistekao je iz istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 200 Romkinja, navodi Buka.

„Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja nad ženama“ naziv je projekta koji je u proteklih godinu dana provelo šest organizacija na području Bosne i Hercegovine, uz koordinaciju bijeljinskog Udruženja „Otaharin“. Istraživanje je sprovedeno Bijeljini, Prnjavoru, Bratuncu, Visokom, Tuzli i Mostaru, a rezultat su alarmantni podaci.

„Najmlađa žrtva dječijeg braka u Bijeljini bila djevojčica koja je u tom trenutku imala samo 12 godina. Obično roditelji prodaju kćerke za brak, one odlaze u te obitelji u kojima žive, veliki broj njih odlazi u inozemstvo, kazala je za BHRT Bojana Jovanović, koordinator projekta.

Please follow and like us:

(Srednjabosna.com)

Objava STRAHOTA Dječiji brakovi u BiH: 12-godišnjakinju ponovno su udali i poslali u inostranstvo pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement