Connect with us

BiH

Štrajk glađu građana smještenih u karantin na Bjelavama

Avatar

Published

on

Sarajevo: Karantin za putnike koji sutra dolaze iz Švedske osiguran u domu Bjelave

Građani koji su nakon povratka iz Švedske smješteni u karantinu u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu, od jutros su u štrajku glađu. Nakon 15 dana karantina, žele ići svojim domovima. Nadležni tvrde kako su pri ulasku u državu potpisali izolaciju od 28 dana.

[embedded content]

Nestrpljenje naših sugrađana iz karantina na Bjelavama tokom dana je kulminiralo. Jedna žena koja od povratka iz Švedske, proteklih 14 dana, boravi u Studentskom domu, prijetila je samoubistvom. Nakon razgovora sa ljekarom, odustala je od namjere.

DŽEVAD GIBANICA, komandant Profesionalne vatrogasne jedinice KS

“Mi smo intervenisali kao vatrogasci, ali nije bilo potrebe za našim djelovanjem. Znači, radi se o osobi koja je prijetila da će zapaliti objekat ili da će se baciti.”

“Odbijamo dva doručka, odbijamo. Kafa? Odbijamo. Čaj, Ništa, odbijamo”.

Naši sugrađani koji već dvije sedmice borave u karantinu, zaključani u sobama, od jutros odbijaju hranu. Na štrajk glađu su se odlučili, kako kažu, da bi natjerali nadležne da im kažu do kada će biti u karantinu. Ne žale se na uslove i tretman u studentskom domu, ali žele ići svojim kućama. Među njima je i Jasminka Smajić Sakić, majka dvoje male djece.

JASMINKA SMAJIĆ SAKIĆ

“Jednom je 5 mjeseci, a jednom 3 godine. Nismo se odupirali od samog početka kada nam je bilo izrečeno 14 dana da ćemo biti ovdje. Pripremila sam se, fizički i psihički, ali ovako ne može više. Nadam se da će neko od nadležnih pogledati ovo i vidjeti, i da ćemo konačno dobiti rješenje da idemo kući.”

ADMIR GARIBOVIĆ

“Tu smo bikvalno zaključani kao psi, jer nam niko nije rekao da ćemo biti zaključani. Mislim da su nadležni bili dužni da nas obavijeste da ćemo biti zaključani i da nam kažu koliko dana ostajemo u karantinu. Niko od nadležnih iz studentskog doma nikada nam se nije ni na koji način obratio da nam kaže koja su naša prava, dužnosti i obaveze i koliko ostajemo. Sve službe su zakazale u ovom slučaju i prebacuju odgovornost s jednih na druge.”

Nadležni tvrde da je za sve 63 osobe iz Švedske određen karantin u trajanju od 28 dana i da su oni to znali. Mole ih za strpljenje, naročito što razmatraju mogućnost skraćivanja njihovog boravka u studentskom domu na Bjelavama.

AHMED MULAIBRAHIMOVIĆ, koordinator karantina

“Oni su dobili karantin od 28 dana i oni su to potpisali na aerodromu Sarajevo prilikom dolaska. Činimo napore da se ova grupa testira po drugi put i nakon toga da im se skrati taj boravak.”

AIDA PILAV, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo

“Ono što smo mi napravili sa SZO je da mjera karantina može prema preporuci SZO da traje 14 umjesto 28 dana.”

ANIS AJDINOVIĆ, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove

“Federalna uprava za inspekcijske poslove niti je nadležna za donošenje mjere o karantinu, niti je nadležna da predlaže bilo kakav izvještaj i daje preporuku o eventualnom skraćenju ovog perioda sa 28 na 14 dana.”

Naši građani koji su 5. aprila, posljednjim avionom iz Švedske stigli u domovinu, poručuju da od štrajka neće odustati. Odlučni da idu kućama, razmatraju i mogućnost da angažuju advokata, ali i da pozovu porodice na proteste ispred karantina.

bhrt.ba

Objava Štrajk glađu građana smještenih u karantin na Bjelavama pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement